Moodle Cursus Ontwerp Model

Hulpmiddel voor didactisch ontwerpen

Bij het implementeren van een leermanagementsysteem (LMS) worden nieuwe vaardigheden aangeleerd. Je leert werken met een nieuw LMS en voor Moodle geldt dat dit LMS ook nog heel veel mogelijkheden heeft. Het doel van een LMS is dat deelnemers online leren en dus ga je online modules ontwerpen en ontwikkelen. Ook dit zijn nieuwe vaardigheden voor velen van ons.

We weten dat een goed didactisch ontwerp zal leiden tot goede leerresultaten. Het Moodle Cursus Ontwerp Model is een hulpmiddel wat hierbij helpt. Het is door Avetica in 2007 ontwikkeld om onze klanten te helpen. Achterliggende principes van het Moodle Cursus Ontwerp Model zijn:

 • denken vanuit didactiek en niet vanuit techniek
  • digitale didactiek
  • leerdoelen
  • leeractiviteiten
 • projectmatige aanpak
  • van grof naar fijn werken
  • eerste denken (ontwerpen), dan doen (realiseren in Moodle)

Ons advies is om een ontwerp met meerdere mensen te maken. In de dialoog met elkaar over de leerdoelen en de juiste leeractiviteiten zullen de beste ontwerpen ontstaan.

Moodle Cursus Ontwerp Model in gebruik

Activerende werkvormen

We weten dat hoe actiever we zijn tijdens het leerproces, hoe meer we leren. De uitdaging is daarom om veel activerende werkvormen te gebruiken. En dat terwijl we gewend zijn om vooral veel te zenden met bronnen zoals documenten, presentaties, video’s en webpagina’s. De kleuren van het Moodle Cursus Ontwerp Model geven duidelijk aan wat de balans is tussen bronnen en (activerende) leeractiviteiten.

Download Moodle Cursus Ontwerp Model

Het Moodle Cursus Ontwerp Model is door Avetica B.V. in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie. En dat betekent dat je het gratis mag gebruiken bij het ontwerpen van jouw onderwijs.

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees