1 op de 20 mensen op deze planeet leert met Moodle.
Lift mee op dit succes!
Wat is Moodle?
Moodle is een gratis en open source leermanagementsysteem (LMS) waarmee opleiders en docenten het online leren naar een hoger niveau tillen. Moodle staat bekend om zijn vele mogelijkheden, schaalbaarheid en flexibiliteit. Het kan verder worden uitgebreid met diverse add-ons. Daardoor is Moodle op maat in te richten voor jouw organisatie, of je nu werkt in het bedrijfsleven, zorg, overheid, non-profit of onderwijs. Jij creëert voor jouw deelnemers boeiende en interactieve cursussen. Moodle bestaat al meer dan 22 jaar en is niet voor niets het meest gebruikte leermanagementsysteem met meer dan 400 miljoen gebruikers wereldwijd.
Met Moodle ben je verzekerd van een veilige en krachtige leeromgeving met een prettige gebruikerservaring. Voor jouw deelnemers is het duidelijk wat ze moeten leren en wat hun voortgang is. Ze zien deze informatie in hun persoonlijke dashboard. Met de interactieve leercontent die jij hebt gemaakt, blijven jouw deelnemers betrokken en wordt online leren leuk. Denk aan interactieve video’s, toetsen met goede feedback en forums om casuïstiek te bespreken. En koppel Moodle aan je HR- of CRM-systeem zodat je de administratieve lasten vermindert.
Je hebt geen duur leermanagementsysteem nodig om een online leeromgeving te bouwen voor jouw deelnemers. Met de expertise van Avetica als exclusieve en gecertificeerde Moodle Premium Partner kun je altijd rekenen op de hulp en ondersteuning waardoor je als opleider of docent Moodle probleemloos kunt gebruiken. Wij ontzorgen jou met de technische kant. Onze ‘onboarding’ methode zorgt dat jij een leeromgeving op maat krijgt en beschikt over de vaardigheden om zelf mooie en krachtige leercontent te maken en te onderhouden.
Waar komt de naam ‘Moodle’ vandaan?
De naam Moodle is een afkorting voor Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Een dynamische leeromgeving die modulair is opgebouwd en veel mogelijkheden geeft voor uitbreidingen. Dat is ook de reden van het succes van de Moodle plugin database. Community-ontwikkelaars delen daar hun eigen uitbreidingen (plug-ins) die iedereen mag gebruiken.
De modulaire opzet is erg krachtig bij het ontwerpen en ontwikkelen van cursussen. Het geeft je als opleider de vrijheid om onderwijskundige keuzes te maken die passen bij jouw doelgroep. Wil je een cursus ontwikkelen als onderdeel van blended learning of wil je een competentiegericht onderwijs aanbieden? Met Moodle is dit eenvoudig te maken.
Wat kan ik allemaal met Moodle?
Met Moodle maak je eenvoudig en snel online cursussen die een rijke leerervaring bieden aan jouw deelnemers. Interactieve video’s, toetsen met krachtige feedback, forums voor onderwijsleergesprekken, opdrachten voor het inleveren en beoordelen van werkstukken of opgenomen video’s van deelnemers. Met de ontwikkeltools heb je alles in huis om een cursus op maat te maken voor jouw deelnemers.
Combineer verschillende cursussen in een leerpad zodat je een programma op maat kan aanbieden. Zorg dat je medewerkers compliance zijn en blijven door de certificeringsmodule in te stellen, inclusief hercertificering.
Wees creatief en gebruik de vele mogelijkheden van Moodle!
Kan je voorbeelden noemen waarvoor Moodle wordt ingezet?
- Producttraining in het bedrijfsleven: een bedrijf dat keukenapparatuur produceert, kan met Moodle trainingsmodules opzetten voor verkopers. Na het doorlopen van video’s en handleidingen kunnen verkopers hun kennis toetsen door middel van quizzen, zodat ze hun klanten beter informeren over productkenmerken.
- Compliance-trainingen in het bedrijfsleven: Een financiële instelling moet ervoor zorgen dat haar werknemers op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving. Via Moodle kunnen ze regelmatig bijgewerkte trainingen aanbieden en monitoren welke werknemers deze hebben voltooid (of nog niet).
- Protocol-trainingen in de zorg: In tijden van gezondheidscrises, zoals een pandemie, kunnen gezondheidswerkers snel worden getraind over nieuwe protocollen en richtlijnen. Moodle kan worden gebruikt om deze cruciale kennis snel en efficiënt te verspreiden.
- Interne training bij de overheid: Overheidsinstanties trainen hun ambtenaren in nieuwe software of beleidsveranderingen. Denk aan een cursus over het gebruik van een nieuw digitaal systeem voor registratie van veiligheidsincidenten inclusief de bijbehorende procedure.
- Boekbespreking in het onderwijs: Voor een literatuurcursus kun je studenten een boek laten lezen en vervolgens een videopresentatie laten uploaden waarin ze hun interpretatie en analyse van het boek delen. Medestudenten kunnen hierop reageren en vragen stellen.
- Voorlichting van vrijwilligers: Een stichting die zich richt op jeugd en welzijn wil jongeren voorlichten over de gevaren van drugsgebruik. Met Moodle kunnen ze een cursus opzetten met video’s van ervaringsdeskundigen, interactieve grafieken over drugsgebruik en de gevolgen ervan, en forums waar jongeren anoniem vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen.
Sociaal constructivisme als leertheorie in Moodle?
De leerpsychologie van Moodle is gebaseerd op het sociaal constructivisme. Deze leertheorie gaat ervan uit dat leren een sociaal proces is. We leren door interactie met anderen, door samen te werken en door elkaars ideeën te bespreken. Ook nieuwe vormen van opleiden en onderwijs zoals het sociaal leren en het competentiegericht opleiden hebben het sociaal-constructivisme als basis.
In Moodle zijn er veel mogelijkheden om samen te leren. Zo kun je deelnemen aan discussiefora, groepsprojecten doen en elkaar feedback geven. Deze activiteiten helpen je om je kennis te verdiepen en je vaardigheden te ontwikkelen.
Enkele voorbeelden van sociaal leren in Moodle:
- Discussieforum: Je kunt je vragen stellen en ideeën delen met andere studenten.
- Groepsproject: Je werkt samen met andere studenten aan een opdracht.
- Feedback geven: Je geeft feedback aan anderen op hun werk.
Waarom is Moodle zo succesvol?
1 op de 20 mensen op deze planeet leert met Moodle. Er zijn verschillende redenen waarom Moodle het meest gebruikte LMS ter wereld is. Hieronder staan enkele argumenten waarom Moodle zo veel gekozen wordt. Dankzij deze en andere kenmerken heeft Moodle een solide reputatie opgebouwd en blijft het een populaire keuze voor veel onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties.
- Open Source: Moodle is een open source platform. Dit betekent dat scholen, bedrijven en organisaties het gratis kunnen gebruiken, aanpassen en zelfs verbeteren zonder licentiekosten te betalen.
- Flexibiliteit: Moodle kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een onderwijsinstelling of bedrijf. Er zijn talloze plug-ins en thema’s beschikbaar die functionaliteit en uiterlijk kunnen veranderen naar wens.
- Schaalbaarheid: De structuur van Moodle is zeer schaalbaar. Of je nu 10 of 10.000 cursussen aanbiedt of begint met 100 gebruikers en daarna uitbreidt naar 100.000; Moodle kan het aan.
- Actieve community: Omdat Moodle open source is, heeft het een grote, actieve community van ontwikkelaars, gebruikers en ondersteuners. Er zijn veel forums waar Moodle gebruikers elkaar helpen en er is goede online documentatie beschikbaar.
- Talrijke functies: Moodle biedt standaard al een breed scala aan tools voor het maken van cursussen, zoals quizzen, forums, opdrachten, interactieve video’s, en nog veel meer. Gebruik deze tools voor zowel online als klassikaal leren.
- Talrijke plug-ins: Er zijn honderden extra plug-ins beschikbaar voor Moodle, die variëren van nieuwe activiteitstypes tot uitgebreide rapportagetools. Deze plug-ins zijn gratis en geven Moodle nog meer mogelijkheden.
- Centraal overzicht: Alle leercontent is georganiseerd binnen Moodle, zodat deelnemers een direct overzicht hebben van opdrachten, certificeringen en resultaten.
- Integratie: Moodle kan eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande bedrijfsprocessen, waaronder koppelingen met HR- en CRM-systemen. Hiermee ben je in staat om workflows te automatiseren, omdat data uitgewisseld wordt tussen de systemen.
- Veiligheid & privacy: In dezelfde maand dat de AVG van kracht werd, bracht Moodle een nieuwe versie uit zodat jouw leeromgeving ‘AVG-proof’ is. Met het strakke releasebeleid van updates en upgrades ben je verzekerd dat beveiligingsissues snel worden opgelost.
- Mobile Learning: Moodle heeft een mobiele app waarmee deelnemers toegang hebben tot hun cursussen, bronnen en activiteiten op hun mobiele apparaten.
- Meertalig: Met ondersteuning voor meer dan 100 talen, kunnen internationaal opererende organisaties een leeromgeving in de taal van hun medewerkers aanbieden.
- Continue ontwikkeling: De ontwikkelaars van Moodle blijven het platform regelmatig bijwerken, zodat het blijft voldoen aan de veranderende behoeften in de wereld van het online leren.
Wat kost Moodle?
Moodle is een open source leermanagementsysteem maar betekent dat Moodle gratis is? Ja, je betaalt geen dure licentiekosten zoals bij de andere LMS-en. Maar voor de hosting, support en training van Moodle zijn er wel kosten. Iedereen wil dat leeractiviteiten van Moodle snel inladen en dat je iemand kan bellen als er iets fout gaat. De hosting van Moodle moet veilig gebeuren en binnen de wet- en regelgeving van de AVG. De vele maatregelen voor de informatiebeveiliging en privacy worden doorberekend in de hostingkosten.
Door wie wordt Moodle gebruikt?
Moodle onderscheidt zich door zijn brede toepasbaarheid binnen diverse sectoren. Of het nu gaat om een lms voor de zorg, het bedrijfsleven, de overheid, non-profitorganisaties of het onderwijs; het gebruik van Moodle neemt overal toe. Wat bijdraagt aan de populariteit van Moodle is de flexibiliteit en modulaire opbouw. Hierdoor kun je een leeromgeving op maat creëren, afgestemd op jouw specifieke wensen en eisen. Elke sector is anders, maar hoe we leren blijft meestal hetzelfde.
Avetica heeft uitgebreide ervaring binnen al deze sectoren. We hebben de volgende organisaties met succes geholpen bij het implementeren van hun leermanagementsysteem:
-
Bedrijfsleven
-
Gezondheidszorg
-
Overheid & non-profit
-
Onderwijs
-
Opleidingsinstituten
-
Aanbieders van online content
- KLM
- ANWB
- Nikon Europe
- Fujifilm Europe
- GVB Amsterdam
- Santander Consumer Finance
- Précon Consulting Group B.V.
- Twynstra Gudde
- Worldline
- EAGE Publications B.V.
- Royal Fassin
- Cibes Lift Group AB
- Esri Nederland
- Amsterdam UMC
- UMC Utrecht
- Federatie Medische Specialisten
- Universitair Ziekenhuis Brussel
- Ziekenhuis AZ Sint-Lucas Brugge
- KNMP Apothekersorganisatie
- Academie voor Ambulancezorg
- Ambulance Amsterdam
- Stichting ALSG Nederland
- European Centre for Clinical Research Training
- Pie Medical Imaging
- Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
- World Marrow Donor Association (WMDA)
- Stichting E-Infuse
- UWV Academie
- GGD GHOR
- European Parliament
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
- VluchtelingenWerk Nederland
- Rutgers Kenniscentrum
- Stichting Koninklijke Kentalis
- Stichting Voedingscentrum Nederland
- Stichting Movisie
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente ‘s-Hertogenbosch
- College voor de Rechten van de Mens
- Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO)
- Hogeschool Inholland
- CVO Groeipunt, Vlaanderen
- CVO Vitant, Antwerpen
- CVO Crescendo, Mechelen
- SOMT University B.V.
- MBO Amersfoort
- Artesis Plantijn Hogeschool
- Rino Groep, Utrecht
- Rino Amsterdam
- Euroforum / SBO
- BLCC
- The Berlitz Schools of Languages of Benelux
- Tutorial Opleidingen en Advies B.V.
- Social Learning Exchange B.V.
- Maastricht School of Management (MSM)
- Groundwork Academy
- Evangelisch College
- Europees Instituut - de Baak
- Uitgeverij Coutinho
- KansKwadraat
- WFTvragenbank
- Centre for Safety and Development
- Stichting Veiligvoedsel.nl
- Spuitlicentie.nl
- Boom Uitgevers
Waarom wordt Moodle zoveel buiten het onderwijs gebruikt?
Moodle is een flexibel open-source leermanagementsysteem dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor het onderwijs, maar steeds vaker buiten deze sector zijn meerwaarde bewijst. Omdat er geen dure licentiekosten zijn, kiezen veel organisaties voor Moodle. Daarnaast kan Moodle gemakkelijk worden aangepast aan de unieke behoeften, waardoor het zowel voor kleine als grote organisaties geschikt is.
Veel bedrijven zetten Moodle in voor compliance trainingen, inwerkprogramma’s en producttrainingen omdat het gemakkelijk is om de leercontent zelf te ontwikkelen en de medewerkers te volgen in hun voortgang. De mogelijkheid om het leerplatform uit te breiden met extra functionaliteiten en het gemak van integratie met andere systemen verhoogt ook de aantrekkelijkheid.
Het enterprise leermanagementsysteem Moodle Workplace biedt nog meer functionaliteit die aansluit bij de behoeften van veel organisaties. Niet voor niets kiest 80% van onze nieuwe klanten voor Moodle Workplace.
Is er een groot verschil tussen een Moodle site voor het onderwijs en het bedrijfsleven? Nee, dat valt mee. De context van een school is heel anders dan van een bedrijf, ziekenhuis of overheidsinstelling. De manier waarop de deelnemers online leren verschilt niet veel. Avetica heeft sinds 2003 ervaring met Moodle in alle sectoren.
Kan ik met Moodle mijn eigen online leeromgeving opzetten?
Je wilt dat jouw deelnemers zich (blijven) ontwikkelen en daarvoor is een online leeromgeving een goed hulpmiddel. Of je een zzp-er bent die vanaf de zolderkamer online modules verkoopt of een multinational die voor duizenden medewerkers compliance trainingen moet regelen, jij regelt dit met Moodle.
Stel dat jouw online leeromgeving bereikbaar is via leeromgeving.jouworganisatie.nl. Wij zorgen dat jouw online leeromgeving in de juiste huisstijl komt zodat de deelnemers dit direct herkennen. Met onze hulp ontwikkel jij je eigen interactieve modules, zorg je dat alle deelnemers prettig kunnen leren en stel je in dat managers geregeld een voortgangsrapportage ontvangen.
Kan Moodle in onze huisstijl getoond worden?
Jazeker kan dat! Wanneer deelnemers een leeromgeving zien die is aangepast aan de huisstijl van jouw organisatie, zal dit bijdragen aan de herkenning van het merk van jouw organisatie. Ze zien de samenhang met andere marketinguitingen en dit draagt bij aan het beeld van een professioneel ogende organisatie. Jouw deelnemers weten onmiddellijk dat ze op de juiste plek zijn en dat de leercontent vertrouwd en relevant is. Het vergroot de betrokkenheid, wat kan leiden tot betere leerresultaten.
Hoe werkt het? Ons ervaren designteam neemt de volgende stappen:
- Inventarisatie: jouw bestaande huisstijl wordt bestudeerd en eventueel worden verdiepende vragen gesteld
- Design voorstel: op basis van jouw huisstijl maken we een ontwerpvoorstel voor de leeromgeving. Dit zal een combinatie zijn van kleuren, lettertypen en visuele elementen die je organisatie vertegenwoordigen.
- Feedback en aanpassingen: We presenteren het ontwerpvoorstel aan jou en passen het aan op basis van jouw feedback.
- Live zetten: Zodra het ontwerp is goedgekeurd, gaan we aan de slag met het implementeren van de stijl in Moodle. We zorgen ervoor dat alles soepel werkt op zowel desktops als mobiele apparaten.
Wat zit niet in Moodle, wat ik wellicht wel nodig heb?
Moodle blinkt uit in het maken en beheren van online leeractiviteiten. Toch kan je niet alles met Moodle doen en daarover willen we jou eerlijk informeren. De volgende zaken zijn niet of beperkt mogelijk. Wel geven we een oplossing hoe je dit wel kan organiseren.
- Webconference / virtual classroom: deze functionaliteit zit niet in Moodle, maar er zijn wel diverse community plugin waarmee je Moodle koppelt aan een systeem zoals Teams, Zoom, Meet of BigBlueButton. De plug-ins zijn gratis, maar voor deze systemen moet je aparte abonnementen afsluiten. Via Avetica kan BigBlueButton als dienst besteld worden.
- Portfolio: Moodle heeft wel een statistisch portfolio, namelijk het cijferboek. Zoek je een ontwikkel- of reflectieportfolio, dan moet je verder zoeken naar externe e-portfolio’s zoals Mahara.
- Cursusadministratiesysteem: wil je een systeem voor het reserveren van klaslokalen, inschrijvingen met wachtlijsten, betalingen en uitnodigingen, dan is ons advies om deze functionaliteit buiten Moodle te zoeken.
- Digitale voorleestool: met deze tool heb je een tekst-naar-spraakoplossing en verbeter je de toegankelijkheid van de leercontent in Moodle. Via Avetica kan Readspeaker als dienst besteld worden, zij zijn de wereldwijde marktleider op dit gebied.
- Uitgebreide tools voor taalonderwijs: audio en video zijn bij taalonderwijs van didactische meerwaarde. Met Poodll heb je als taaldocent veel extra mogelijkheden voor je online taallessen. Via Avetica kan Poodll als dienst besteld worden.
Hoe kan ik beginnen met Moodle?
Je bent erover uit dat Moodle past bij de wensen en verwachtingen van jouw organisatie. Je wilt concreet aan de slag en geholpen worden door de experts van Avetica. Neem contact op met ons en wij gaan zorgen dat jouw Moodle leeromgeving snel en veilig online komt en dat jij getraind wordt om zelfstandig Moodle te gaan gebruiken voor jouw deelnemers.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.