De titel van dit artikel heeft wat meer uitleg nodig anders dan dat het hier gaat om een plugin die ‘Guest Cohort‘ heet. Om de plugin te kunnen plaatsen allereerst een korte uitleg over drie begrippen.
Gast
De gastrol in Moodle is een rol die cursussen en onderdelen daarvan kan bekijken. Een gast kan echter niets uitvoeren zoals bijvoorbeeld een toetspoging of bijdrage aan een forum.
Cohort
In het Nederlandse taalpakket van Moodle is cohort vertaald naar sitegroep. Je kunt via Sitebeheer / Gebruikers / Sitegroepen een veelvoud aan sitegroepen aanmaken. Je kunt in een schoolcontext bijvoorbeeld denken aan klassen zoals Havo1A, Havo1B etc. In een zakelijke context kun je denken aan alle afdelingen binnen een bedrijf. Gebruikers worden vervolgens ‘lid’ gemaakt van 1 of meerdere sitegroepen.
Cohort sync
Cohort sync of in het Nederlands ‘Sitegroepsynchronisatie’ is vervolgens een aanmeldingsmethode waarmee je een sitegroep synchroniseert met 1 of meerdere cursussen. Gebruikers die lid zijn van de betreffende sitegroep hebben hiermee toegang tot de cursus. Wanneer een nieuwe gebruiker aan de sitegroep wordt toegevoegd heeft deze direct toegang tot alle cursussen waarmee de sitegroep eerder werd gesynchroniseerd.
Guest Cohort
De plugin is een aanvullende aanmeldingsmethode. Naast de reguliere Cohort sync krijg je op cursusniveau de methode Guest Cohort tot je beschikking waarmee je het volgende kunt bereiken.
- Gast toegang geven tot een cursus voor specifieke gebruikers die lid zijn van de betreffende cohort. Jij bepaalt dus wie gasttoegang heeft.
- Tweedejaars nog toegang geven tot het materiaal van het eerste jaar door hen Guest Cohort toegang te geven in de cursus van het eerste jaar
Gast aanmelding
Moodle heeft standaard de aanmeldingsmethode ‘Gasttoegang’. Wat is het voordeel van Guest Cohort?
Met ‘Gasttoegang’ staat de cursus open voor alle gasten. Met Guest Cohort heb je controle over wie gasttoegang heeft.
Gasttoegang kan toch ook voorzien worden van een wachtwoord?
Het invoeren van een wachtwoord kan een extra belemmering zijn en je moet wachtwoorden gaan uitgeven en beheren wat met Guest Cohort niet nodig is.
Peter werkt sinds 2008 met Moodle. Sinds 2011 in de rol van Moodle consultant bij Avetica. In deze rol begeleidt hij de implementatie van grotere Moodle projecten. Het trainen van nieuwe Moodle gebruikers is één van de aspecten die hij daarin het leukst vindt. Peter is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn gedegen kennis van alle mogelijkheden die Moodle heeft. Peter schrijft zeer regelmatig blogs op deze site. Hij verdiept zich daarvoor in alles wat er in de community gebeurt en welke interessante plugins er verschijnen.
Sinds 2008 heeft Peter alle Nederlandstalige MoodleMoots bijgewoond. Ook was hij aanwezig op alle Global MoodleMoots alsmede enkele in het Verenigd Koninkrijk die gezien worden als voorloper van de Global MoodleMoots.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.