Zoeken binnen Moodle
Binnen Moodle LMS / Workplace kan je zoeken naar content. Handig als je een cursus zoekt over bijvoorbeeld Timemanagement. De standaard zoekmachine van Moodle doorzoekt alleen gegevens die opgeslagen zijn in de eigen database van Moodle. Je hebt een extern systeem zoals Solr of Elasticsearch nodig om ook documenten te doorzoeken. Een PDF in je cursus zal door de standaard zoekmachine van Moodle niet geïndexeerd worden en door Solr of Elasticsearch wel. Ik ga hier niet verder in of het onderwijskundig wel wenselijk is dat je documenten laat doorzoeken en of je hiervoor extra geld over hebt.
Stel zoekzones in
Het komt regelmatig voor dat sitebeheerders die globaal hebben ingeschakeld, vergeten om de zoekgebieden na te lopen. Want wil je wel dat alles wordt geïndexeerd en dus vindbaar is voor de Moodle gebruikers? Eén van de zaken die naar mijn mening moet uitschakelen is het zoekgebied ‘gebruikers’. Zeker als in jouw Moodle site gebruikers van verschillende organisaties zitten. Of allemaal particulieren die een e-learningmodule hebben gekocht. Met het uitschakelen van de zoekzone ‘Gebruikers’ voorkom je dat gebruikers elkaar al te gemakkelijk vinden.
Proef op de som
Probeer maar eens uit. Configureer globaal zoeken in jouw Moodle site (hulppagina) en zorgt dat de cron aanstaat. Ik vermoed dat na een nacht draaien alle content wel is geïndexeerd. Dit is afhankelijk van de omvang van je Moodle cursussen. Typ maar verschillende zoektermen in van jouw content, maar ook namen van gebruikers of organisaties. Pas naar aanleiding van je bevindingen de zoekzones aan.
Uitleg zoeken in Moodle
Vanaf Moodle 3.5 is het zoeken binnen Moodle actief. Onderstaande video geeft een korte impressie van de mogelijkheden.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.