Live interacties in je trainingen
Wie kent Mentimeter, Kahoot en dergelijke tools niet? Je kunt ze goed gebruiken om de interactiviteit met je deelnemers te vergroten door bijvoorbeeld polls en word clouds te laten invullen. De plugin ‘Mootimeter‘ doet dit nu ook binnen jouw Moodle cursus.
Mootimeter
Dat de plugin speciaal voor Moodle is gemaakt blijkt wel uit de naam! De plugin is gemaakt door ‘Mebis’, een organisatie uit Duitsland die Moodle gebruikt om allerlei oefenmateriaal aan te bieden voor verbonden scholen. Omdat zij de plugin via de community aanbieden kun ook jij ervan profiteren.
Activiteit in je cursus
Na installatie zie je Mootimeter terug tussen je activiteiten en kun je deze toevoegen aan je cursuspagina. Het enige wat je daarna hoeft te doen is de activiteit een naam geven. Wanneer je vervolgens op de activiteit klikt kun je de verschillende interacties aanmaken.
Verschillende interacties
Binnen Mootimeter kun je de volgende zaken toevoegen:
- Poll
- Quiz
- Word Cloud
Het gaat om interacties die je gebruikt terwijl je deelnemers live aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens een klassikale training. Nadat de deelnemers input hebben gegeven kun je de resultaten live delen. Per gekozen vorm kun je een aantal instellingen doen en bepalen in wat voor vorm je de resultaten deelt zoals in een staaf- of taartdiagram.
Vergelijking met bestaande tools
Mootimeter wil bewust niet concurreren met commerciële aanbieders. Met de plugin wordt een laagdrempelige manier geboden om interactie toe te voegen aan je Moodle cursussen. Om die reden zijn ook enkele didactische opties aanwezig zoals het beperken van antwoordopties en een anonieme modus. Het is natuurlijk ook fijn dat je geen aparte licentie nodig hebt voor een commerciële tool en dat alle data binnen je Moodle omgeving blijft.
Techniek
De plugin werkt volledig binnen Moodle en maakt gebruik van reeds aanwezige technieken. Ook is de plugin zo gemaakt dat andere ontwikkelaars aanvullende interacties kunnen ontwikkelen die later geïntegreerd kunnen worden. De plugin is beschikbaar vanaf Moodle 4.3.
Tip
Bij de installatie van de plugin kun je slechts 1 instelling doen maar dat is wel een belangrijke. Je stelt daar in milliseconden de ‘refresh interval’ in. Deze staat standaard op 1.000 wat 1 seconde is. Daarmee verversen de resultaten elke seconde maar dan wordt je een beetje gek van de stuiterende grafieken. Ook maakt het het invoeren van de interacties bijna onmogelijk omdat ook dat scherm dan continue ververst. Mijn advies zou zijn om de instelling op bijvoorbeeld 30.000 te zetten wat 30 seconden is.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.