Vandaag is Moodle LMS 4.4 uitgekomen. Het is een mooie release met tal van nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. In dit artikel een overzicht van deze release.
Cursuspagina
Het standaard cursusformat van Moodle heette tot nu toe het ‘Onderwerp’ format. Vanaf Moodle 4.4 is die naam gewijzigd in ‘Sectie’ format. Waar je tot nu toe ‘Onderwerp 1’, ‘Onderwerp 2’ etc. zag heet alles nu ‘Nieuwe sectie’. In navolging van Moodle 4.3 zien we ook meer menu’s op de pagina met directe uitleg en acties.
De instelling ‘Toon één sectie per pagina’ pakt iets anders uit. Bij die instelling zijn de secties nu bereikbaar door op de titel van de sectie te klikken of op een icoon met een pijl. De sectie pagina zelf heeft een nieuwe URL die eindigt op /course/section.php?id=X, wat het mogelijk maakt hier direct naartoe te linken.
Nieuwe activiteitsiconen
Vanaf de eerste versie van Moodle 4 kwam er al best wat commentaar op de grote en kleurrijke activiteitsiconen. In Moodle 4.4 zijn deze weer volledig opnieuw ontworpen en zijn ze een stuk verfijnder. Het is geen gekleurd vlak meer met daarop een wit icoon maar enkel een gekleurd icoon op een transparante achtergrond. Er zijn 5 kleuren gekozen die zijn getest op 4 van de meest voorkomende vormen van kleurenblindheid. De 5 kleuren zijn van categorieën waar de activiteit in past zoals beoordeling, samenwerken, communicatie, interactieve inhoud en bronnen. Via een eigen thema in jouw huisstijl kun je altijd nog kiezen voor 1 specifieke kleur.
Nieuwe vraagtypes
De Moodle User Association (MUA) heeft ook bijgedragen aan deze release in de vorm van 3 nieuwe vraagtypes. Het zijn vraagtypes waarbij je onderdelen in de juiste volgorde moet zetten. Je hebt het vraagtype waar je woorden in de juiste volgorde moet zetten, een conversatie of een reeks afbeeldingen.
Forum
Wanneer je niets wijzigt voegt Moodle in elke nieuwe cursus een ‘Mededelingen’ forum toe. Via een instelling op siteniveau kun je nu instellen hoeveel bijlagen mogen worden bijgevoegd per post. Ook is nu instelbaar wat de inschrijfmodus is voor het ‘Mededelingen’ forum. Tot nu toe was elke deelnemer daar verplicht op ingeschreven en kon zich niet uitschrijven. Vanaf Moodle 4.4 is het mogelijk om bijvoorbeeld te kiezen voor ‘Initieel inschrijven’. Gebruikers zijn dan ingeschreven maar kunnen zich uitschrijven. Wil je helemaal geen ‘Mededelingen’ forum kies dan in je cursusinstellingen onder ‘Verschijnen’ voor ‘Aantal mededelingen’ en zet die op nul. Verwijder vervolgens het forum.
Nieuwe rapportage bronnen
Moodle LMS kent de ‘Rapportbouwer’ waarmee je eigen rapporten kunt maken. Je kunt daarbij een rapportbron kiezen zodat je al een standaard dataset hebt. Moodle 4.4 geeft je nu ook de rapportbron ‘Rol’. Met deze rapportbron kun je een rapport maken waarmee je kunt zien welke gebruiker welke rol heeft in welke context. In principe kun je dat al zien in de cursus maar nu ook voor alle cursussen.
Voor sitebeheerders is het goed om te weten dat je in het bestaande rapport ‘Configuratiewijzigingen’ nu ook kunt zoeken op plugin. Op die manier kun je sneller zien welke plugin iets veroorzaakt en daarop filteren. Ook zijn er nieuwe rapportages voor badges en kun je zien in welke context welk thema wordt gebruikt. Voor wat betreft het uiterlijk van je site zijn de pagina’s waar je een thema instelt aangepast en overzichtelijker.
Multi Factor Authenticatie (MFA) met SMS
In Moodle 4.3 is MFA toegevoegd aan de standaard. Je kunt het inloggen hiermee veiliger maken door 1 of meerdere verificatie stappen toe te voegen aan dit proces. Vanaf Moodle 4.4 is nu ook verificatie via SMS mogelijk. Daarnaast is de interface voor de gebruiker verbeterd wat het instellen van jouw verificatie methode eenvoudiger maakt.
Notificaties
Gebruikers kunnen notificaties ontvangen als bericht rechtstreeks in Moodle of via mail. Wanneer je een nieuwe Moodle site installeert staan de berichten rechtstreeks in Moodle voortaan standaard aan. Wanneer je als gebruiker wordt aangemeld voor een cursus is dat vanaf nu in een bericht in je profiel te zien.
Sitebeheerders krijgen notificaties als geplande taken niet worden uitgevoerd of als er ergens anders iets mis gaat. Het beheer wordt op deze manier nog een stuk efficiënter.
Standaard editor
Voor nieuwe installaties vanaf Moodle 4.4 zal de TinyMCE editor voortaan als standaard staan ingesteld. Deze editor is al langer aanwezig waarbij dit de opmaat is naar de volledige uitfasering van de Atto editor. Werk je al met Moodle 4 dan raden wij aan zo snel mogelijk over te stappen op TinyMCE omdat we merken dat Atto in combinatie met Moodle 4 nog wel eens wat problemen geeft.
Conclusie
Moodle 4.4 is een mooie release met nuttige nieuwe functionaliteit. Ook wordt er weer een stap gemaakt in het verbeteren van de gebruikersinterface.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.