Nieuwe versie Moodle cursusformat ‘Tegels’

Het cursusformat ‘Tegels’ of ‘Tiles’ is ongetwijfeld het meest populaire Moodle cursusformat wat er is. Volgens de statistieken is het format momenteel in ruim 16.000 Moodle sites wereldwijd in gebruik. Ter vergelijking, voor een ander format ‘One topic’, is dat net geen 9.000. Wanneer je niet bekend bent met de term ‘cursusformat’ of als je wilt weten welke smaken er nog meer zijn, kun je daar meer over lezen in een vorig artikel.

Populariteit ‘Tegels’

‘Tegels’ is naar mijn idee populair omdat het een mooie visuele weergave geeft van je cursus. Daarnaast is de ervaring voor de gebruiker prettig en modern. Met een klein stukje styling kun je de weergave ook nog eens helemaal in je eigen huisstijl brengen.

Nieuwe versie

Ik ben blij om te kunnen melden dat de ontwikkelaar, David Watson, de plugin heeft bijgewerkt voor Moodle 4.3. In deze release heeft hij een aantal fouten opgelost en ook verbeteringen doorgevoerd. Wij hebben deze versie getest en kunnen melden dat hij helemaal prima werkt. David zal de verbeteringen later ook doorvoeren in een update van de 4.1 en 4.2 versie van de plugin. Wat is er dan nieuw in de 4.3 versie?

Afbeeldingen

Je kunt tegels voorzien van je eigen afbeelding. Deze worden vanaf deze versie opgeslagen in een eigen tabel in de database. Dit betekent dat wanneer je van ‘Tegels’ wisselt naar een ander cursus format zoals bijvoorbeeld ‘One topic’ en je wisselt daarna weer terug, dat je dan je afbeeldingen weer terug hebt. In eerdere versies moest je je afbeeldingen dan weer opnieuw uploaden. Echt weer een mooie verbetering.

Wanneer je van een lagere versie upgrade naar Moodle 4.3 wordt dit met een script automatisch omgezet. Ook kun je het handmatig uitvoeren. In onze testen werkte dit prima.

Cursus index

Vanaf Moodle 4 kennen we de cursus index aan de linkerkant van de pagina voor je navigatie. Wanneer je ‘Tegels’ gebruikte werd de cursus index volledig verborgen. Ik vond dit een logische keuze omdat je navigeert via de tegels. In de plugin is nu een instelling waarmee je de cursus index toch kunt tonen. Dat is dan wel direct voor alle cursussen.

Bulk bewerken

De functie in 4.3 om in bulk te bewerken is nu ook beschikbaar binnen ‘Tegels’. Ook een functie van ‘Tegels’ zoals het instellen van een sectie icoon of afbeelding is daarin opgenomen. In het menu vonden we nog één klein foutje wat direct door David is opgelost. De 4.3 versie is momenteel nog een beta versie. Half maart zal de definitieve versie verschijnen.

Activiteitsvoltooiing

De weergave van activiteitsvoltooiing is aangepast en verbeterd.

(Sub) tegels

Binnen ‘Tegels’ kun je je activiteiten ook weergeven als sub tegels met een verbeterde styling. Voor de ‘hoofd’ tegels kun je kiezen uit twee stijlen.

Stijl 1
Stijl 2

Aanvullende plugin

Avetica heeft een plugin gemaakt die met ‘Tegels’ samenwerkt. Met onze plugin kun je een groepering maken in je tegels. Daarnaast kun je ook de sub tegels (activiteiten) voorzien van een afbeelding. Met een kleine aanpassing is ook onze plugin weer geschikt voor Moodle 4.3.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees