Specifieke leeractiviteiten per gebruiker

Activiteitsvoltooiing en beperk toegang

In een Moodle cursus kun je een hele reeks leeractiviteiten opnemen. Je kunt dit ook doen voor specifieke cursus groepen. Zo heeft ‘Groep A’ één opdracht en moet ‘Groep B’ nog een extra opdracht inleveren. Met de functie ‘Beperk toegang’ zorg je ervoor dat ‘Groep B’ alleen de extra opdracht ziet. Beide opdrachten voorzie je van activiteitsvoltooiing en in de rapportage kun je prima zien wie wat heeft voltooid.

Cursusvoltooiing

Bij een Moodle cursus stel je ook in wanneer de gehele cursus is voltooid. Daar kun je alleen vinkjes zetten en geen voorwaarden zoals ‘Groep A’ hoeft alleen één opdracht te voltooien en ‘Groep B’ twee. Er is echter een plugin die dit kan oplossen.

Pulse plugin

Met de ‘Pulse‘ plugin kun je bovenstaand scenario toepassen in jouw cursus en ook een juiste cursusvoltooiing krijgen! De plugin is voor andere doeleinden gemaakt en dat moet je maar eens rustig lezen op de pagina van de plugin zelf.

Voltooiing indien beschikbaar

‘Pulse’ is een activiteit die je kunt toevoegen aan je cursuspagina. De activiteit heeft een bijzonder criterium voor voltooiing waar we in dit geval gebruik van maken. ‘Completion when available’ oftewel ‘Voltooiing indien beschikbaar’. Dit betekent dus dat de ‘Pulse’ activiteit voltooit zodra deze beschikbaar komt. Daar moeten we nog wel het nodige voor doen.

Verborgen activiteit

We gebruiken de ‘Pulse’ activiteit alleen maar op de achtergrond en stellen deze dus zo in dat hij wel aanwezig is maar niet wordt getoond op de cursuspagina. Deelnemers hebben dus geen idee dat deze activiteit bestaat. Kies bij ‘Beschikbaarheid’ voor ‘Maak beschikbaar maar toon het niet op de cursuspagina’.

Beperk toegang

Vervolgens gaan we aan de slag met ‘Beperk toegang’ op de ‘Pulse’ activiteit. We hebben ‘Groep A’ die één opdracht moet voltooien en ‘Groep B’ twee. Via de beperkingen maken we twee beperkingen sets. In de ene set zetten we als conditie dat de gebruiker moet behoren tot ‘Groep A’ en de eerste opdracht moet voltooien. In de tweede beperkingen set zetten we ‘Groep B’ en beide opdrachten. Als je nog niet eerder met een beperkingen set hebt gewerkt kun je ons altijd om hulp vragen.

Kies bovenaan voor ‘Leerling [moet] voldoen aan [gelijk welke] om te zorgen dat een gebruiker aan set 1 of 2 moet voldoen.

Als laatste zet je het oogje linksboven op ‘verborgen’. Dit zorgt ervoor dat de activiteit ‘verborgen / niet beschikbaar’ is totdat de gebruiker aan de criteria voldoet. Zodra de gebruiker aan de criteria voldoet komt de ‘Pulse’ activiteit in de achtergrond beschikbaar en voltooit deze op basis van ‘Completion when available’ oftewel ‘Voltooiing indien beschikbaar’.

Cursusvoltooiing

In de criteria voor de cursus voltooiing zie je nu de twee opdrachten en de ‘Pulse’ activiteit. Hier kies je nu dus alleen de ‘Pulse’ activiteit. Beide groepen kunnen de cursus nu op een normale manier voltooien!

Conclusie

Een nuttige plugin waar we nu eigenlijk maar één functie van gebruiken. Samen met Moodle standaard functionaliteit kun je weer mooie leer trajecten maken.

In dit voorbeeld hebben we met groepen gewerkt. Vanzelfsprekend kun je ook met alle andere voltooiingscriteria werken. Denk goed na over wat je wilt bereiken voordat je in Moodle aan de slag gaat. Kom je er niet uit….dan kun je ons altijd bereiken!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees