Moodle LMS 4.1 LTS
Versie 4.1 van Moodle LMS is vandaag uitgekomen en het lijkt niet een hele spannende versie te zijn. Tussen de vele kleine verbeteringen zitten er een paar zaken die interessant zijn om te melden. Afgelopen donderdag kregen wij als Moodle Partner al een sneak preview van deze nieuwe versie.
Welke zaken zijn interessant?
Voor sitebeheerders:
- 4.1 is een Long Term Support versie, dus 3 jaar ondersteuning (normaal 1,5 jaar)
- Introductie van TinyMCE 6 als de nieuwe standaard editor waarin je ook gemakkelijk tabellen kan beheren en H5P oefeningen kan toevoegen. Atto als editor wordt op termijn uitgefaseerd.
- Bij BigBlueButton kan je ook externe deelnemers uitnodigen via een speciale link + wachtwoord. Handig voor externe sprekers die geen account in Moodle nodig hebben.
- In de rapporten generator zijn meer bronnen aanwezig (zie ook video onderaan deze blog)
- Sitebeheerder kan instellen wie contact kan opnemen met support; niemand / ingelogde gebruikers / alle bezoekers)
- Via de command line op de server cursussen verwijderen (handig voor erg grote cursussen)
Voor cursusontwikkelaars:
- UX-verbeteringen in de databank module (met dank aan de Moodle User Association) waaronder een aantal presets en een pagina die het makkelijk maakt om te starten met deze module.
- UX-verbeteringen in het cijferboek waaronder zoekfuncties en filtering op deelnemers en activiteiten (zie ook video)
- UX-verbeteringen in de vragenbank waaronder het inline aanpassen van de naam van de vraag en extra kolommen zodat je kan zien wie en wanneer de vraag voor het laatst heeft aangepast.
- De module ‘label’ heet nu ’tekst en media’
- Per activiteit kan je nu ook een taal afdwingen. Dit kon eerder al op cursusniveau maar nu ook op het niveau van een activiteit.
- Extra profielvelden zijn zichtbaar in de rapportage cursusvoltooiing per cursus.
3 video’s
Moodle HQ heeft drie korte video’s gepubliceerd waarin de nieuwe functionaliteit van de rapporten-generator en de UX-aanpassingen in het cijferboek en databank module worden toegelicht.
Roadmap voor versie 4.2, 4.3 en verder
Waar gaan de ontwikkelaars van Moodle nu mee verder? De focus ligt op de volgende zaken:
- Integratie met het open source berichtensysteem Maxtrix
- Verdere UX-verbeteringen aan de databank module
- Verdere UX-verbeteringen aan het cijferboek
- UX-verbeteringen aan het bewerken van content
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.