Moodle gaat niet gebruikte core plugins uitfaseren. Welke gebruik jij nog?

 • Moodle tips
 • >
 • Moodle gaat niet gebruikte core plugins uitfaseren. Welke gebruik jij nog?

Opruimactie

In een post op moodle.org heeft Helen Foster aangekondigd dat niet of weinig gebruikte standaard plugins (core plugins)uitgefaseerd gaan worden. Hoewel de reden niet wordt genoemd, vermoed ik dat de achterliggende reden is dat het teveel kost om deze plugins voor elke nieuwe Moodle versie bij te werken. Dit vind ik een gezonde zaak en ik heb liever dat ze die tijd stoppen in nieuwe ontwikkelingen. 🙂

Hoe is deze lijst samengesteld? Iedere Moodle site die geregistreerd is geeft periodiek het gebruik van alle plugins door (zonder persoonsgegevens uiteraard). Op deze manier weet Moodle HQ welke plugins veel en welke weinig of niet gebruikt worden. Er zijn nu zo’n 167.000 sites geregistreerd, deze lijst moet dus een goed beeld geven. Als ik met mijn eigen jarenlange Moodle kennis naar de lijst kijk, vind ik alleen Mahara ePortfolio opvallend. Niet zozeer dat deze veel gebruikt wordt, maar wat is het alternatief voor scholen die Mahara als open source eportfolio systeem gebruiken?

Nominatie te verwijderen plugins

Deze plugins staan op de nominatie om uit de standaard software van Moodle gehaald te worden. Ze zullen worden toegevoegd aan de community plugin database. Dat betekent dat ontwikkelaars uit de community de plugins moeten onderhouden. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is uiteraard de vraag.

 • Quiz results block (block_quiz_results)
 • Flickr block (block_tag_flickr)
 • Examview question import/export format (qformat_examview)
 • Algebra notation filter (filter_algebra)
 • HTML tidy filter (filter_tidy)
 • Box repository (repository_boxnet)
 • Legacy course files repository (repository_coursefiles)
 • Equella repository (repository_equella)
 • Flickr repository (repository_flickr)
 • Flickr public repository (repository_flickr_public)
 • Merlot.org repository (repository_merlot)
 • URL downloader repository (repository_url)
 • Box portfolio (portfolio_boxnet)
 • Flickr portfolio (portfolio_flickr)
 • Mahara ePortfolio (portfolio_mahara)
 • Survey activity (mod_survey)


De laatste in de lijst is een activiteit en heet in het Nederlands ‘Onderzoek’. Het is een activiteit met een aantal vooraf gedefinieerde vragenlijsten waarmee je onderzoek kunt doen naar de leerstijl van je deelnemers. Een activiteit die bij onze klanten weinig wordt gebruikt dus ook niet direct een ramp als die wordt verwijderd.

Welke gebruik jij nog?

Als jij één van deze plugins nog gebruikt, mag je dit melden in dit forum.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees