Notificaties van forumberichten op Telegram

Betrokkenheid via notificaties

Veel cursusontwikkelaars en docenten hopen op actieve discussies in het forum dat ze in hun Moodle cursus hebben toegevoegd. Het forum is echter een a-synchrone vorm van communicatie. Ik kan nu iets op het forum plaatsen en een paar uur later reageert iemand anders pas, waarbij ik dan inmiddels wat anders aan het doen ben. Weten dat iets op het forum is gepost draagt bij aan levendige discussies.

Vanuit het forum worden notificaties naar je e-mail gestuurd. Het ligt aan je instellingen of je van elk nieuw forumbericht een notificatie krijgt of een samenvatting van alle berichten van die dag.

Als jouw doelgroep studenten zijn heb je vast gemerkt dat zij op een andere manier omgaan met e-mail dan jij zelf gewend bent. Beter gezegd, je mag al blij zijn als ze de e-mail gezien hebben. De jongere generatie van tegenwoordig communiceert via social media. Denk aan Whatsapp en Instagram. Als studenten echter steeds minder hun e-mail gebruiken, hoe kan je dan toch de betrokkenheid in het forum stimuleren?

Telegram

Langzaam maar zeker zie je concurrenten van Whatsapp opkomen en Telegram en Signal zijn daarvan de twee bekendste apps op dit moment. Nu heeft Whatsapp altijd het gebruik van API’s tegengehouden zodat andere systemen tegen de communicatieapp kunnen ‘praten’. Telegram heeft dit wel en dat biedt allerlei mogelijkheden.

Moodle plugin telegram_forum

De plugin telegram_forum is een blok wat je aan een Moodle cursus kan toevoegen. Als je deze juist hebt ingesteld (zie ook de documentatie op de plugin-pagina) worden alle berichten op het forum direct verstuurd naar het geselecteerde kanaal in Telegram. Om te reageren moet je nog steeds inloggen in Moodle en je reactie in het forum schrijven. Er bestaat uiteraard een kans dat de discussie verder in Telegram wordt gevoerd. Om dat te voorkomen kan je werken met activiteitsvoltooiing in het forum, dan moeten de studenten wel reageren in het forum. Als je alleen het mededelingenforum gebruikt is het juist ideaal dat iedereen direct op de hoogte is.

Zijn er nadelen? Ja, uiteraard. Je verwacht van iedere student dat ze een Telegram account hebben en alle telefoonnummers zijn zichtbaar in Telegram (niet in Moodle).

Gebruik Telegram

Ik heb zelf al een tijdje Telegram en ook Signal in gebruik. Wanneer ik deze apps open zie ik dat anderen in mijn netwerk zich ook hebben aangemeld. Berichtjes via deze twee apps krijg ik echter nog nauwelijks. Waarschijnlijk zullen deze apps ook qua gebruik gaan toenemen in de komende jaren.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees