Een van onze klanten wil voor de zekerheid weten of de content in hun Moodle site voldoet aan alle regels van het auteursrecht. Als je zelf een tekst hebt geschreven, een afbeelding hebt gemaakt of een video hebt opgenomen en geproduceerd, heb jij (of je werkgever) automatisch het auteursrecht. Maar ook docenten en cursusontwikkelaars kennen, net zoals leerlingen, het kopieer- en plakverhaal.
Nu is elke organisatie zelf verantwoordelijk voor de content die zij publiceert en dus ook voor de content binnen Moodle. Nu zijn wij geen juristen, dus verwacht hier geen uitgebreid verhaal van wat wel of niet mag. Wel delen we hier een aantal linkjes en video’s van anderen waardoor je zelf kan controleren of jouw content voldoet aan het auteursrecht.
Het boek De wet op internet van ICT-jurist Arnoud Engelfriet
De papieren versie kost € 29,95 (ISBN 978-90-813360-8-6). Het e-book is gratis. Kijk vooral naar hoofdstuk 6 en 8 over het auteursrecht. Overigens is zijn blog over Internetrecht ook het volgen meer dan waard!
De website OnderwijsenAuteursrecht.nl
Deze site is een project van Stichting Reprorecht en wil docenten in het onderwijs helpen met het zorgvuldig omgaan met bronnen zoals boeken, muziek, video’s en artikelen.
Creative Commons
Creative Commons (CC) is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open inhoud. Het wil het mogelijk maken om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld makkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken (bron: Wikipedia). Lees de uitleg over de verschillende licentievormen van Creative Commons Nederland.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.