Vragenpool verbeteringen in Moodle 4.0

Moodle 4.0

Eind 2021 zal de lang verwachte 4.0 versie van Moodle uitkomen. Officieel staat deze voor november 2021 gepland maar de verwachting is dat dit eerder december zal worden. We zouden er in ieder geval voor de kerst over moeten kunnen beschikken. Moodle 4.0 wordt een versie waarin de hele gebruikers interface er anders uit gaat zien. Op de site van Moodle kun je al enkele voorbeeldschermen vinden. Hieronder een voorbeeld van het overzicht van je cursussen. Zodra er meer details bekend zijn over deze versie zullen wij daar hier over berichten.

Mijn cursussen in Moodle 4.0 (Bron: moodle.com)

Vragenpool

Dit artikel gaat echter over een andere grote wijziging die met Moodle 4.0 mee gaat komen. Het gaat daarbij om een verbetering van de Moodle vragenpool. Voor lezers die dat niet direct iets zegt, een vragenpool is een plek in Moodle waar je toetsvragen kunt opslaan die je vervolgens in toetsen kunt gebruiken. De vragenpool kan bestaan op het niveau van de toets zelf, een cursus, categorie of op systeemniveau. De gesprekken over de verbeteringen lopen al enige tijd via een Moodle forum waar veel input is gegeven door de community. Ik volg dat forum vanaf de zijlijn en had er nog geen artikel over geschreven. Een artikel van Gemma Lesterhuis die een bijeenkomst van testers heeft bijgewoond was voor mij aanleiding om ook maar eens in de pen te klimmen.

De initiatiefnemers voor dit project zijn de Open Universiteit, ETH Zürich en BFH Bern met financiering door een 9-tal andere universiteiten. Uitvoering van alle wijzigingen wordt gedaan door Moodle Partner Catalyst.

Verbeteringen in grote lijnen

Zonder al teveel in detail te treden bestaat de Moodle toets functionaliteit feitelijk uit 2 onderdelen. Als eerste de ‘Question engine’ waar wordt bepaald wat een cursist ervaart als een toetspoging wordt gedaan en wat een docent ziet bij het bekijken van pogingen. Dit deel wordt in dit project niet aangepast. Wat wel wordt aangepakt is de ‘Question bank’ oftewel de vragenpool. In dit onderdeel maak en wijzig je vragen en hou je je vragen georganiseerd door je vragenpool goed in te delen en in een bepaalde context op te slaan. Achter de schermen wordt de vragenpool volledig onderhanden genomen. Ook zal de manier waarop je als docent vragen toevoegt aan je toets wijzigen.

Enkele details

Wanneer je exact wil weten wat er gaat wijzigen kun je de pagina van de Moodle tracker bekijken die voor dit project is ingericht. Vanuit die pagina kun je alle onderliggende punten raadplegen. Onder de doelen van het project lees je het volgende:

  • Convert Moodle question activities into first class activities (modules), to enable easier sharing and provide greater flexibility to question banks
  • Making question bank functionality extensible via plugins
  • Making it easier for other activities to leverage question bank functionality
  • Adding extra functionality to the core question bank, such as better filtering functionality and add comments
  • Adding ”versioning” support to questions in Moodle

Enkele concrete details die ontwikkeld zullen worden:

  • Plugin ‘qbank‘ zodat ontwikkelaars eenvoudiger eigen plugins kunnen maken die gebruik maken van de standaard functionaliteit. Dit wordt ook mede mogelijk gemaakt door een nieuwe API (soort stekker) waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken.
  • Plugin ‘mod_qbank‘ wat een nieuwe activiteit zal zijn met als voordeel dat deze net als andere activiteiten beheerd en gedeeld kan worden. In Moodle 4.0 zal deze activiteit de vragenpool categorieën op cursus en categorie niveau gaan vervangen. Er wordt voorzien in een migratie tool waarmee je soepel over kunt gaan op de nieuwe functionaltiteit.
  • Versiebeheer op vraagniveau
  • Aanmaken vragen wordt eenvoudiger en overzichtelijker
  • Manier van omgaan met vragen bij backup en terugzetten van een cursus wordt verbeterd wat moet voorkomen dat je minder dubbele en ongebruikte vragen krijgt in je database.
Module Question bank

Voorproefje

Wil je al eens kijken hoe het geheel er uit gaat zien in Moodle 4.0 kun je kijken naar het prototype. In dit prototype kun je al op bepaalde onderdelen klikken en zo een klein beetje ervaren welke kant het op gaat. Je ziet daar al de nieuwe 4.0 indeling maar nog niet alle details van de vragenpool.

Wij volgen de ontwikkeling weer op de voet en zodra er weer wat meer te vertellen valt lees je het hier.

Vragenpool in Moodle 4.0

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.937 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.937 andere abonnees