Nodig zelf anderen uit
Soms volg je een online cursus die ook interessant zijn voor collega’s of vrienden. Zomaar toegang verlenen tot de cursus kan normaal niet. Maar wel met de Invitation plugin in Moodle. Dit is een aanmeldingsmethode die geïnstalleerd moet worden in jouw Moodle site.
Wat is aanmelding?
Aanmelding is de term die in Moodle gebruikt wordt als we het hebben over de toegang van gebruikers tot cursussen. Moodle kent meerdere aanmeldingsmethodes waarvan je er één of meerdere aan je cursus kunt toevoegen. Voor de volledigheid noem ik hier de Engelse term voor aanmelding: ‘enrolment’ mocht je bijvoorbeeld zoeken in de documentatie dan kun je het beste die term gebruiken.
Een paar veel voorkomende aanmeldingsmethodes zijn:
- Manuele aanmelding: gebruikers moeten handmatig worden toegevoegd door iemand met de juiste rechten.
- Zelf aanmelding: een gebruiker met een account kan zichzelf aanmelden op de cursus. Deze methode kan eventueel voorzien worden van een sleutel.
- Coursepayments (Avetica plugin): toegang tot de cursus na betaling via iDeal, Bancontact, Creditcard of een andere betaalmethode
Aanmelding na uitnodiging
Met de plugin ‘Invitation‘ wordt het mogelijk om gebruikers uit te nodigen om deel te nemen aan één van je cursussen. De plugin voorziet in een hele reeks mooie opties om dat hele proces te ondersteunen.
- Rechten om te beheren wie uitnodigingen kan versturen
- Mogelijkheid om uitnodiging te voorzien van een persoonlijk bericht
- Mogelijkheid om te bepalen welke cursus rol iemand krijgt die de uitnodiging accepteert
- Status van verstuurde uitnodigingen in te zien. Wie heeft geaccepteerd, welke staan nog open, wie heeft geweigerd en welke zijn verlopen.
- Opnieuw verzenden verlopen uitnodigingen of het verzenden van een herinnering
- Intrekken van een uitnodiging
- Bepalen of je uitnodigingen kunt versturen aan mensen die nog geen account hebben in je omgeving of dat de uitnodiging alleen verzonden kan worden aan mensen met een account.
- Bepalen hoe lang de uitnodiging geldig is
Bericht bij uitnodiging
Het bericht waarmee je de uitnodiging verstuurd, kan worden voorzien van allerlei elementen wat we ‘placeholders’ noemen.
- {$a->coursename}: Course name
- {$a->start}: Start date
- {$a->end}: End date
- {$a->inviteurl}: URL to accept the invitation
- {$a->acceptinvitation}: The words “Accept invitation”
- {$a->rejecturl}: URL to reject the invitation
- {$a->rejectinvitation}: The words “Reject invitation”
- {$a->expiration}: The expiry date of the invitation
- {$a->message}: The custom message
- {$a->location}: The location – if available from a plugin or a custom course field
- {$a->supportemail}: Support email address
- {$a->emailmsgunsubscribe}: Email instructions to unsubscribe.
Hoe nodig je uit?
Na installatie van de plugin kun je de aanmeldingsmethodes toevoegen aan de gewenste cursussen en vind je op de pagina ‘Deelnemers’ een extra knop ‘Invite users’. In de inleiding van dit artikel beschrijven we dat gebruikers anderen kunnen uitnodigen. Standaard kan de rol leraar, beheerder en site-beheerder dat. Als je wilt dat ook de leerling rol kan uitnodigen moet je die rol daarvoor de rechten geven.
Je kunt geen uitnodiging meer sturen naar een email account wat eerder een uitnodiging voor de betreffende cursus heeft afgeslagen.
Installatie en technische achtergrond
Wanneer je op dit moment zoekt naar ‘Invitation’ op de plugin pagina van Moodle kom je twee plugins tegen met dezelfde naam en van dezelfde ontwikkelaar. Let op dat je kiest voor ‘enrol_invitation‘ wat de aanmeldingsmethodes is. De andere plugin is een zogenaamde ‘local’ plugin die beperkter is in gebruik. Deze is momenteel nog in een beta fase wat betekent dat er nog gewerkt wordt aan het glad strijken van de laatste puntjes. Zodra de plugin uit die fase is kunnen wij ook Avetica klanten uitnodigen om gebruik te gaan maken van de plugin.
Bekijk hieronder alle schermvoorbeelden van de plugin.
Peter werkt sinds 2008 met Moodle. Sinds 2011 in de rol van Moodle consultant bij Avetica. In deze rol begeleidt hij de implementatie van grotere Moodle projecten. Het trainen van nieuwe Moodle gebruikers is één van de aspecten die hij daarin het leukst vindt. Peter is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn gedegen kennis van alle mogelijkheden die Moodle heeft. Peter schrijft zeer regelmatig blogs op deze site. Hij verdiept zich daarvoor in alles wat er in de community gebeurt en welke interessante plugins er verschijnen.
Sinds 2008 heeft Peter alle Nederlandstalige MoodleMoots bijgewoond. Ook was hij aanwezig op alle Global MoodleMoots alsmede enkele in het Verenigd Koninkrijk die gezien worden als voorloper van de Global MoodleMoots.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.