Geloof jij in een 'best-of-breed' strategie? Kijk dan naar Moodle!
Kies je voor ‘All-in-one’ of ‘Best of breed’?
Als school of organisatie moet je een belangrijke keuze maken. Zoek je een all-in-one leersysteem dat ‘alle’ functionaliteit heeft wat met leren te maken heeft? Denk aan interactieve e-learningmodules, toetssysteem, cursusadministratie, portfolio, video-platform, plagiaatcontrole, facturatie, etc. Succes met zoeken want dat all-in-one leersysteem bestaat niet. Leveranciers die dit wel roepen doen van alles een klein beetje en dat is geen duurzame oplossing.
Als je gelooft dat elke applicatie ergens heel goed in moet zijn, dan kies je voor een ‘best of breed’ aanpak. Je koppelt diverse applicatie aan elkaar en zo creëer je een ecosysteem van leerapplicaties met het LMS als kern.
Wat willen de meeste klanten?
Uit gesprekken met klanten komt een duidelijk beeld naar voren. Gebruikers willen via Single Sign On (SSO) met hun school- of bedrijfsaccount inloggen in Moodle en vanuit daar alle applicaties voor het leren gebruiken. Dat betekent authenticatie op de Identity Hub van de organisatie, wellicht aangevuld met HR-data. Het volgen van een e-learningmodule, een toets maken, het inleveren van een opdracht, het bekijken van je portfolio, het volgen van een virtual classroom, het centrale systeem is Moodle.
Klanten die Moodle gebruiken
De strategie van Moodle: het LMS als ecosysteem
Moodle heeft een duidelijke strategie gekozen om het beste en meest flexibele leersysteem te zijn voor online leren. Ze willen dat integraties met andere applicaties eenvoudig gaat en daarom zijn er al meer dan 100 webservices en vele plugins. Wil je vanuit een Moodle cursus een (externe) virtual classroom opstarten zonder opnieuw in te loggen, dan doe je eenvoudig middels een Moodle plugin. Een duidelijke keuze voor de best-of-breed strategie.
Leeromgeving op maat
Belangrijk is om te weten welke functionaliteit Moodle heeft en ook welke niet! En wat zijn de koppelmogelijkheden via webservices? Ruim voldoende kunnen we nu al zeggen. Neem contact op met Avetica en wij vertellen je wat je kan verwachten en welke integraties nu mogelijk zijn. We bespreken welke aanpak wij hanteren om maatwerk te ontwikkelen zodat je een leeromgeving op maat realiseert voor jouw docenten en deelnemers.
Extra functionaliteit via Certified Integration partners
In Moodle zit al heel functionaliteit en met de vele integraties kan je dit eenvoudig uitbreiden. Denk aan BigBlueButton, Poodll, Readspeaker en Brickfield. Dit zijn aanbieders van leersystemen waarbij de koppeling met Moodle is gewaarborgd. Voor jou is het belangrijk dat deze integraties veilig en duurzaam zijn. Daarom is er het Certified Integration partner programma vanuit Moodle HQ.
Heeft het LMS nog toekomst?
Ja, zeker de grote leermanagementsystemen hebben de toekomst. De kleinere zullen moeite hebben om alle ontwikkelingen bij te houden. De grotere leermanagementsystemen krijgen namelijk steeds meer functionaliteit erbij. Denk aan mogelijkheden die ook in een Learning Experience Platform (LXP) zitten. En het verschil tussen een LMS en een LXP was al niet zo groot. Daarbij speelt ook dat de betere leermanagementsystemen zo goed doorontwikkeld zijn, dat ze ruim voldoen aan de veranderende leerbehoeften. Dat geldt zeker voor het leermanagementsysteem Moodle!
Hoe past het LMS in mijn IT-architectuur?
Het aantal leerapplicaties dat organisaties gebruiken blijft toenemen. Veel daarvan zijn Software-as-a-Services, zogenaamde SAAS-applicatie. Je neemt een online software-dienst af die je via een browser benadert vanaf elk device. Tegelijk willen alle gebruikers met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord overal direct toegang hebben zonder elke keer opnieuw in te hoeven loggen. Single-Sign-On (SSO) wordt dit genoemd. Zo willen docenten vaak vanuit hun online leeromgeving direct een virtual classroom opstarten.
Het leermanagementsysteem Moodle is een volledig webbased applicatie en je hoeft niets te installeren op je computer of telefoon. Gewoon inloggen in een browser en je kan leren. Bij een implementatie van Moodle wordt gelukkig steeds vaker de vraag gesteld hoe dit open source leermanagementsysteem past in de IT-architectuur van de school of organisatie. Welke applicaties gaan ‘praten’ met Moodle en welke data wordt uitgewisseld? Met andere woorden: hoe past Moodle in het leer-ecosysteem?
Waarom Moodle als LMS
- Veel integraties aanwezig
- Meeste functionaliteit
- 100+ webservices aanwezig
- Duurzaam en veilig
- Uitgebreid netwerk van Moodle Partners
Neem contact op over Moodle
Wil je de uitgebreide mogelijkheden zien van Moodle Workplace als onderdeel van het ecosysteem? Neem contact met ons op en we plannen samen een (online) demo.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.