Nieuw in Moodle LMS 4.3

Moodle LMS 4.3: Alweer een nieuwe Moodle versie?

“Ik ben net over op Moodle LMS 4.1!


Moodle brengt elk halfjaar een nieuwe versie uit. Moodle LMS 4.1 is een zogenaamde Long Term Support (LTS) release waarmee je tot december 2025 verzekerd bent van updates op het gebied van veiligheid. Moodle LMS 4.1 is dus nog steeds de juiste versie als je kiest voor zekerheid op langere termijn. 4.1 dateert echter ook alweer van november 2022. Moodle 4.2 kwam uit in april 2023 en is het dus nu de beurt aan 4.3 die verscheen op 9 oktober 2023.

Versie Moodle LMSRelease datumEinde algemene supportEinde support op veiligheid
Moodle 4.1 (LTS)28 november 202211 december 20238 december 2025
Moodle 4.39 oktober 202314 oktober 202414 april 2025

Moodle Workplace versies kennen een iets ander schema

Als de ‘algemene support’ eindigt, houdt dat in dat Moodle geen bugs meer oplost in functionaliteit. Wanneer de support op veiligheid eindigt worden geen bugs meer opgelost die gaan over veiligheid van de Moodle versie. Je ziet in bovenstaand schema dat dit op dit moment dus niet zoveel scheelt voor beide versies qua veiligheid. Een LTS versie heeft 3 jaar ondersteuning, overige versies 18 maanden.

Welke versie kies jij?

Bekijk hieronder wat de belangrijkste nieuwe zaken zijn in Moodle 4.3 en maak een goede afweging. Indien je hulp of advies nodig hebt zijn wij altijd bereikbaar.

Waarom kiezen voor Moodle 4.3?

Met Moodle 4.3 krijg je de beschikking over extra nieuwe functionaliteit. Bij een aantal vorige versies vond ik die persoonlijk niet zo schokkend maar Moodle 4.3 bevat een aantal nieuwe zaken die wel echt een verbetering zijn ten opzichte van Moodle 4.1. We lichten de belangrijkste toe in dit artikel.

Multi Factor Authentication (MFA)

Inloggen waarbij je ook nog een code in je mail krijgt of een SMS, dat is MFA. Dit bestond al als een plugin maar is vanaf Moodle 4.3 nu standaard opgenomen. Dit maakt Moodle weer een stuk veiliger. Bij het instellen even opletten wat je doet omdat je anders jezelf buiten sluit. Vraag ons anders om advies of hulp.

Verbeterde activiteit iconen met nieuwe functies

De activiteit iconen in Moodle 4.3 zijn kleiner en hebben een iets ander uiterlijk. Maar belangrijker, er zijn een hele reeks handige zaken bij gekomen.

Instelling voor groepsmodus direct te bewerken

Vanaf de cursuspagina kun je nu direct kiezen voor de ‘groepsmodus’ van een activiteit en ziet ook direct wat de verschillen zijn.

Meer instellingen direct vanaf cursuspagina te wijzigen

Je ziet in onderstaand voorbeeld dat de optie ‘Beschikbaarheid’ in het menu staat. Vanuit die optie volgt een extra menu waar ik direct kan kiezen voor ‘Beschikbaar maken maar niet tonen op cursuspagina’. Iets wat je voorheen in twee stappen moest doen.

Je ziet dat ook ‘Inspringen naar rechts’ weer terug is. Dit geldt voor Moodle standaard cursus formats. Community formats zullen dat zelf moeten implementeren.

Voltooiing en beperk toegang direct te wijzigen

Hieronder zie je een activiteit die beperkt is met een aantal criteria. Ook is er gekozen voor een bepaalde manier van voltooiing. Bij beide zie je een potlood icoon staan waarmee je nu direct in een scherm komt om de instellingen te bewerken. Dat hoeft dus niet meer via ‘Bewerk instellingen’, naar beneden scrollen, open vouwen etc. Een verbetering die veel tijd gaat schelen.

Standaard voltooiing activiteiten in te stellen

Ik kreeg vaak de vraag of je niet ergens in kon stellen wat het standaard voltooiing criterium per activiteit is. Vanaf Moodle 4.3 kan een sitebeheerder dit nu instellen waarbij je nog steeds kunt afwijken per activiteit in jouw eigen cursus.

Betere weergave broncode (HTML)

Veel Moodle gebruikers kijken nogal eens naar de achterliggende broncode van een pagina. Deze broncode wordt nu netter weergegeven zoals we dat al van veel editors gewend zijn.

De editor heeft daarnaast een knopje gekregen voor een schermvullende weergave. Dat lijkt iets kleins maar met de smallere midden kolom van Moodle 4, maakt dit het bewerken van code veel prettiger.

Verbeterde weergave vragenpool

Het scherm waar je de vragenpool bekijkt en je vragen maakt heeft een volledig nieuwe opzet. Het bevat sinds Moodle 4 best een hoop kolommen en die kun je vanaf Moodle 4.3 verplaatsen, verwijderen of smaller maken. Dat is voor zover ik kan nagaan een persoonlijke voorkeur dus per gebruiker te regelen. Er is gelukkig ook een knopje ‘Reset’ als je terug wilt naar de standaard layout.

In mijn trainingen moest ik altijd heel goed uitleggen dat instellingen die je wijzigde in het ‘Voorbeeld’ scherm van vragen alleen effect hadden op het voorbeeld. Dat is nu toegevoegd als een tekst in dat scherm.

H5P inhoudsbank

In de H5P inhoudsbank is een optie verschenen waarmee je inhoud kunt kopiëren.

Moodle 4 cursus index

Vanaf Moodle 4 hebben we aan de linkerkant van het scherm de cursus index. Aan deze cursus index is een optie toegevoegd om alle secties open of samen te klappen.

We hadden in Moodle al het kruimelpad. Vandaag geleerd dat het icoon met de drie puntjes ook wel een ‘kebab’ menu wordt genoemd!

Tekst- en media zone

Vanaf Moodle 4.3 is het mogelijk om de bron ‘Tekst- en mediazone’ van een eigen naam te voorzien. Voor lezers die al even meelopen, dit is dus het oude ‘Label’. Deze functie is geïntroduceerd zodat je deze bron een naam kunt geven die toont in de cursus index.

Navigatie boek activiteit

De Moodle boek activiteit had altijd al de mogelijkheid om horizontaal door de hoofdstukken te navigeren. De iconen hiervoor stonden onder- en bovenaan de pagina. Vanaf Moodle 4.3 zijn deze ‘floating’ en blijven op dezelfde plek aan de zijkant van de pagina, wat praktisch is bij pagina’s met wat meer inhoud. Blader je naar een volgend hoofdstuk dan blijft dit de focus en hoef je bijvoorbeeld niet weer eerst naar beneden te scrollen.

Conclusie

Moodle 4.3 is een mooie nieuwe versie met moderne maar vooral nuttige functionaliteit. Wat ons betreft zeker het overwegen waard om naartoe te upgraden.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees