Vooruitblik Moodle 3.8

Moodle 3.8 komt binnenkort uit en wel op 11 november 2019. Moodle 3.8 is een reguliere major release en wordt 18 maanden ondersteund tot en met mei 2021.

Laten we gelijk kijken naar de nieuwe functionaliteit in Moodle 3.8. Een aantal zaken waaraan is gewerkt zijn een vervolg op verbeteringen die al in eerdere releases zaten. Vanwege de omvang van dit soort projecten worden ze over meerdere releases gespreid. Onderstaand overzicht is gebaseerd op de 3.8 roadmap. In onze eigen 3.8 beta testsite konden we overigens nog niet alle nieuwe zaken terug vinden.

Forum

  • Nieuwe weergave forum.
  • Mogelijkheid om cijfers toe te kennen aan forum bijdragen.
  • Kunnen exporteren van forum inhoud. Selectie voor één of meerdere discussies en periode mogelijk.
  • Nieuw rapport met overzicht per deelnemer van hun activiteit in het forum. De volgende gegevens zijn aanwezig in het rapport: Naam deelnemer, aantal geopende discussies, aantal gegeven antwoorden, aantal bijlagen, aantal keer bekeken, woorden teller, aantal tekens, eerdere posts en meest recente post.
    Je kunt ook sorteren op de verschillende kolommen en 1 of meerdere gebruikers selecteren en een bericht sturen. In cursussen waar het forum een belangrijk onderdeel is van je didactisch ontwerp is het een nuttig rapport.

H5P
Al eerder schreven we hier over de verdergaande integratie van H5P in Moodle. In Moodle 3.8 kun je H5P content uploaden vanuit h5p.org en h5p.com. Om dit mogelijk te maken is er een filter (standaard niet ingeschakeld!) en H5P knop in de Moodle editor bijgekomen. Als je momenteel de Moodle plugin gebruikt heb je naar mijn idee (nog) niet veel aan deze integratie.

Activiteit of bron kiezen
Het scherm waar je een activiteit of bron kiest wordt gewijzigd. Hieronder een concept scherm wat ik terug vond in de pagina van de ontwikkelaars. Wat opvalt is dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen activiteiten en bronnen maar dat er een alfabetische weergave is. Sitebeheerders kunnen items aanduiden die verschijnen op de tab ‘Recommended / Aanbevolen’.

Overig
Einddatum of inleverdatum van de opdracht activiteit kan relatief gemaakt ten opzichte van de aanmeld datum van de cursist. Die instelling is nog wel terug te vinden als ‘Experimentele instelling’ omdat het erop lijkt dat de opdracht module zelf hier nog niet op is aangepast.

Verbeterde ‘Learning Analytics’ met mogelijkheid om te zien wat de activiteit van een deelnemer is in een cursus. Vanuit het overzicht kun je een bericht sturen om deelnemers aan te moedigen of te vragen of ondersteuning nodig is.

Emoticons kunnen gebruiken in het berichtensysteem 🙂

 

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees