reCAPTCHA is een externe tool die bedoeld is om onbedoelde registraties (spam dus) te voorkomen. reCAPTCHA kan bepalen of iemand een computer is of een persoon (zie ook dit artikel op Wikipedia).
ls het een persoon die zich wilt registreren in jouw Moodle site, dan is dat prima. Maar je wilt niet dat een computer (bot) dit automatisch doet. Ik heb ooit een Moodle site gezien waar meer dan 3000 ‘gebruikers’ zich hadden aangemeld. Dat moet je niet willen en met reCAPTCHA heb je gratis tool in handen om dit te voorkomen.
Google bood reCAPTCHA v1 aan en Moodle had dit jaren geleden al geïmplementeerd. Maar sinds 31 maart 2018 is deze service afgesloten en nu is reCAPTCHA v2 beschikbaar. Als je nu een nieuwe ReCAPTCHA site key en ReCAPTCHA secret key aanvraagt via Google, dan heb je de kans dat deze ook nog een foutmelding geeft.
Moodle heeft in de laatste releases reCAPTCHA v2 geïmplementeerd. Met de Moodle versie 3.1.11, 3.2.8, 3.3.5 en 3.4.2 gaat het prima. Dus update jouw Moodle site als het nog niet werkt.
Wil je reCAPTCHA gaan gebruiken of je instellingen controleren, bekijk dan de volgende pagina’s in sitebeheer:
- Sitebeheer | Plugins | Authenticatie | Beheer authenticatie (voor instellen van de juiste keys)
- Sitebeheer | Plugins | Authenticatie | E-mail zelfregistratie (voor het aan/uitzetten van reCAPTCHA)
Wil je reCAPTCHA (opnieuw) instellen? Vraag dan bij Google de keys aan.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.