Zoek je een leermanagementsysteem (LMS), dan is het goed om te weten dat er twee invalshoeken zijn. Ben je op zoek naar een systeem waarin het Managen van cursussen en opleidingen centraal staan of zoek je een systeem waar je vooral het Leren zelf wil organiseren. Anders gezegd: zoek je een cursusadministratiesysteem of zoek je een leerplatform.
Veel organisaties zijn op zoek naar beide, maar helaas voor hen blinken veel leermanagementsystemen uit in één van de twee invalshoeken. Sommige leermanagementsystemen zijn ooit begonnen als cursusadministratieprogramma en voegen nu wat leerfunctionaliteit toe, bijvoorbeeld het afspelen van SCORM modules of het afnemen van toetsen. En leerplatformen ontwikkelen ook modules om administratieve handelingen te kunnen managen.
Moodle blinkt uit als leerplatform, het is geen cursusadministatieprogramma waarbij je een opleidingsportaal hebt, beheer van locaties en docenten, presentielijsten, facturatie van de gekochte cursus, koppelingen naar je boekhoudprogamma en automatische mails op basis van voorgedefinieerde templates. Als dit zoekt, moet je programma’s zoals Coachview.net, Viper, Micros of Afas eens bekijken.
Maar waarom het schaap met vijf poten zoeken? Bedenk dat elk programma ergens heel goed in is. Gebruik die kracht van dat programma en zorg voor slimme koppelingen. Elk systeem werkt tegenwoordig met API’s en hiermee kan je relatief makkelijk systemen aan elkaar koppelen. Bekijk maar eens hoe uitgebreid de API’s van Moodle zijn.
Wij zien dit gelukkig steeds vaker, met name de koppeling met Coachview.net. Kleine en grote bedrijven willen dit flexibele cursusadministratieprogramma gekoppeld zien aan Moodle. En er is al koppeling gerealiseerd, deze moet alleen nog geconfigureerd worden binnen Moodle.
Vind het juiste Leersysteem én vind het juiste Managementsysteem. Dan ervaar je 1 + 1 = 3.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.