Veelgestelde vragen over Moodle & Avetica
In de zoektocht naar een krachtige leeromgeving en een betrouwbare partner komen er allerlei vragen naar boven. Wij hebben de veelgestelde vragen over Moodle verzameld. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij willen graag al je vragen beantwoorden.
FAQ - Moodle
Moodle LMS is gepubliceerd onder de GPLv3 licentie en is volledig open source. Er zijn geen licentiekosten aan het gebruik van Moodle. Houd er wel rekening mee dat Moodle op een webserver moet draaien en daarbij wel hosting en SLA kosten in rekening gebracht worden. Deze kosten worden bepaald door de hostingleverancier en niet door Moodle HQ.
Ja, overstappen is goed mogelijk. Uw huidige Moodle dienstverlener zal de complete site inclusief bestanden en database moeten aanleveren. Wij zullen deze dan importeren en online brengen op de Moodle servers van Avetica.
Totara Learn is een leermanagementsysteem dat gebaseerd is op Moodle. Omdat de content en database structuur nog veel lijkt op Moodle is overstappen met behoud van content en data mogelijk. Zie ook onze blog over dit onderwerp.
Overstappen naar een ander leermanagementsysteem zal altijd uitdagingen opleveren en dat geldt ook voor een overstap naar Moodle. De grootste uitdaging zit in de migratie van de content en de leerresultaten. Als er veel gebruikt maakt wordt van SCORM modules, dan valt de impact mee. Een SCORM module kan makkelijk worden overgezet naar Moodle, alleen de leerresultaten zullen niet meekomen. Ook toetsvragen kunnen worden overgezet mits deze voldoen aan internationale standaarden, zoals Aiken of Gift.
Ja zeker! Bij Avetica laten we onze klanten bepalen onder welk (sub)domein de Moodle site bereikbaar wordt. Er is geen verplichting om het woord Avetica of Moodle in het (sub)domein op te namen. Dus kies gerust voor:
- academy.<klantnaam>.nl
- learning.<klantnaam>.be
- lerenbij.<klantnaam>.com
De stichting Open Web Application Security Project® (OWASP) heeft als missie de verbetering van de veiligheid van software. Zij hebben een top 10 van grootste en meest voorkomende risico’s binnen webapplicaties opgesteld. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor webontwikkelaars om kwetsbaarheden te identificeren en te voorkomen.
Lees in onze blog hoe Moodle hiermee omgaat.
Ja, vanaf versie 3.9 voldoet Moodle aan de eisen voor digitale toegankelijkheid zoals deze door is opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze set met eisen volgt onze overheid ook. Sinds versie 3.11 is er een Accessibility Toolkit aanwezig in Moodle. Met deze toolkit kunnen docenten en cursusontwikkelaars de inhoud van hun cursus controleren op toegankelijkheid.
Sinds versie 3.5 (release mei 2018) voldoet Moodle aan de eisen die aan de AVG (GDPR) worden gesteld, Moodle is dus AVG proof. Houd er wel rekening mee dat dit niet betekent dat alle community- of maatwerkplugins ook AVG proof zijn. Een ontwikkelaar van een een plugin moet dit bewust implementeren. In Moodle is een rapport beschikbaar waarin per plugin wordt vermeld welke persoonsgegevens verwerkt worden.
De community is bij Moodle altijd de drijfveer geweest voor innovatie. Een goed voorbeeld is de internationale standaard Learning Tools Interoperability (LTI). Toen in 2011 LTI werd geïntroduceerd zat de LTI-consumer binnen een half jaar in de core van Moodle. De LTI-provider werd door een externe ontwikkelaar gerealiseerd en als plugin opgenomen in de Moodle Plugins Database. Op verzoek van de community werd de LTI-provider in de core opgenomen. Ander vergelijkbaar voorbeeld is de interactieve ontwikkeltool H5P die sinds mei 2020 ook volledig in de core van Moodle is opgenomen.
Daarnaast is de Moodle Users Association een belangrijke speler om nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te realiseren. Leden van deze vereniging zijn vooral medewerkers van universiteiten, hogescholen en zelfstandige Moodle consultants. Het nieuwe dashboard wat in 2019 werd opgeleverd is een mooi resultaat van hun werk.
Voor Moodle Workplace is er een wereldwijde Product Advies Groep in het leven geroepen. Avetica neemt hier ook deel aan. Samen bepalen we welke nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd moet worden met welke prioriteiten. In 2021 liggen de prioriteiten op de authenticatie per tenant en vele verbeteringen van de rapporten-generator.
Moodle beschikt over een uitgebreide set van webservices (API’s). Hiermee is het mogelijk om je eigen systeem te koppelen met Moodle zodat bijvoorbeeld gebruikers, cursussen en resultaten uitgewisseld worden.
Alle webservices zijn uitgebreid gedocumenteerd op docs.moodle.org/dev/Core_APIs.
Moodle ondersteunt alle bekende integraties zoals Learning Tools Interoperability (LTI), SCORM, xAPI’s en authenticatiemethodes zoals OAuth2, OpenID en SAML2. Een aantal integraties zitten standaard in Moodle en sommige zijn beschikbaar via community- en of maatwerk plugins. Zie ook ons overzicht met Moodle integraties.
Een community plug-in is een aanvullend stukje software. Deze software kan je gratis aan Moodle toevoegen. De community plug-in wordt niet door Moodle HQ ontwikkeld maar wel gecontroleerd en gepubliceerd op download.moodle.org. De software ontwikkelaar is zelf verantwoordelijke voor het bijwerken van de software voor de nieuwe releases van Moodle. Het kan voorkomen dat een oude community plugin niet meer ondersteund wordt en dat deze vanwege security en privacy redenen verwijderd moet worden.
Ja, dit is mogelijk door middel van het ontwikkelen van een thema. Een thema is de vertaling van de huisstijl van je organisatie die wij als een schil over uw standaard Moodle installatie leggen. Deze schil heeft geen invloed op de werking van uw Moodle site, dat bepaalt de functionele inrichting.
Om ervoor te zorgen dat je Moodle site up-to-date is met de nieuwste functionaliteiten en veilig is, werkt Moodle met een releasebeleid. Avetica volgt dit releasebeleid zodat je te allen tijde beschikt over een versie die ondersteund wordt door Moodle HQ. Dit releasebeleid is een onderdeel van ‘passende beveiliging’ zoals de AVG (GDPR) dit voorschrijft. Meer informatie over het Moodle releasebeleid vind je op docs.moodle.org/dev/Releases.
Het releasebeleid houdt in dat er minor en major Moodle releases zijn. Een minor release is een update in dezelfde versielijn (gekenmerkt door de Z in x.y.Z versies, bijvoorbeeld van versie 3.9.10 naar 3.9.11).
Bij Avetica is het uitvoeren van een update is inbegrepen in uw jaarlijkse hostingkosten omdat dit kleinschalige verbeteringen en bug fixes in uw huidige versie betreft. Updates voeren wij automatisch uit en treffen alleen de kernfunctionaliteiten van Moodle. Toegevoegde Moodle plugins worden niet meegenomen in automatische updates. Ze blijven functioneren zoals ze dat voor de update deden.
Een major release is een nieuwe Moodle versie (gekenmerkt door X of Y in X.Y.z versies, bijvoorbeeld van versie 3.9 naar 3.11) en dit vergt een upgrade. Een upgrade is altijd een project waarvoor wij de kosten in rekening brengen.
Standaard wordt een Moodle versie 1,5 jaar ondersteund. Eens per drie jaar komt er een Long Term Support versie (LTS) uit die drie jaar ondersteuning krijgt.
Moodle Workplace is de ‘grotere broer’ van Moodle LMS en is gepubliceerd onder twee licenties, de GPLv3 licentie en eigen licentievoorwaarden. Om deze reden is Moodle Workplace ook niet zomaar te downloaden vanaf download.moodle.org zoals bij Moodle LMS wel het geval is.
Moodle Workplace is alleen via Premium Moodle Partners beschikbaar, zoals Avetica.
Moodle Workplace is ontwikkeld om het leren in organisaties goed te ondersteunen. Moodle Workplace is gebouwd op Moodle LMS maar bevat een aantal krachtige extra functionaliteit zoals programmamanagement, certificeringsmanagement, dynamische regels voor vergaande automatisering, organisatiestructuur, rapportagegenerator en multi-tenancy.
Benieuwd welk product bij uw organisatie past? Doe de online test en bekijk de productvergelijking tussen Moodle LMS en Moodle Workplace.
FAQ - Avetica
Een Moodle partner is een door Moodle HQ gecertificeerde partij die Moodle dienstverlening levert zoals hosting, consultancy en support. Een Moodle partner draagt een deel van haar omzet af aan Moodle HQ. Een Moodle Premium Partner moet voldoen aan hogere eisen wat betreft dataveiligheid, support en ondersteuning en mag als enige Moodle Workplace aanbieden op basis van hun niveau van Moodle expertise.
Avetica onderscheidt zich in het feit dat zij de enige Nederlandstalige Moodle Premium Partner in de Benelux is.
Avetica heeft als enige Moodle dienstverlener alle verschillende expertise met betrekking tot Moodle onder één dak. In de Benelux heeft Avetica de grootste consultancy en support afdeling van alle aanbieders.
Onze klanten kiezen voor ons vanwege de volgende redenen:
- passie voor Moodle
- alle verschillende expertise met betrekking tot Moodle onder één dak
- scaffolding aanpak; wij leren u hoe Moodle werkt
- no-nonsense houding
- kwaliteit van dienstverlening is op orde
- Avetica is Certified Moodle Premium Partner
- ISO 9001 én 27001 gecertificeerd
- ISAE 3000 type II rapportage (dus aantoonbaar AVG-proof)
Avetica heeft drie kwaliteitscertificaten: ISO 9001 voor algemene bedrijfsvoering en ISO 27001 voor de informatiebeveiliging. Daarnaast beschikt Avetica over een ISAE 3000 type II rapportage waarin wij aantoonbaar verantwoording afleggen over maatregelen die wij nemen t.a.v. de privacy.
Als een klant van Avetica extra functionaliteit wenst toe te voegen aan Moodle hanteren wij altijd de volgende aanpak:
Wij inventariseren en analyseren de precieze wensen van de extra gewenste functionaliteit. Daarna gaan we gezamenlijk het volgende proces in:
- Onderzoek of de wens met bestaande Moodle functionaliteit is op te lossen
- Onderzoek of de wens met plugins uit de Moodle Plugin Database is op te lossen
- Ontwikkelen van maatwerk om de wens te realiseren in Moodle (middels het proces van het schrijven van een Functioneel Ontwerp waar na akkoord een offerte op volgt voor realisatie)
Contact met Sales
Zijn je vragen nog niet (helemaal) beantwoord. Neem gerust contact met ons op. Wij willen graag al je vragen beantwoorden.