1 op de 20 mensen op deze planeet leert met
Moodle.
Kies ook voor deze gratis leeromgeving!
Een online leeromgeving is een digitale plek waar leren centraal staat. Het probleem dat veel studenten en opleiders ervaren, is de moeilijkheid om lesmateriaal, taken en communicatie efficiënt te organiseren, vooral op afstand. Dit kan leiden tot verwarring, irritaties en een verlies van motivatie.
Een online leeromgeving biedt een oplossing voor deze problemen door alle nodige hulpmiddelen en materialen op één plek te verzamelen. Hier kunnen studenten gemakkelijk toegang krijgen tot interactief lesmateriaal, opdrachten inleveren, feedback ontvangen en communiceren met hun opleiders en medestudenten. Voor opleiders maakt het het makkelijker om cursusinhoud te beheren, de voortgang van studenten te volgen en effectief feedback te geven.
Op deze pagina leggen we uit wat leeromgevingen zijn en wat je moet weten om het effectief te gebruiken. Ontdek ook de kracht van Moodle als gratis open source leeromgeving.
Wat is een online leeromgeving?
Een online leeromgeving is een educatieve website op internet waar deelnemers tijd- en plaatsonafhankelijk leren. Dit kan een e-learningmodule zijn die ze geheel zelfstandig doorlopen of een cursus waarbij je samen met andere deelnemers allerlei opdrachten moet doen. Docenten volgen jouw leerproces en sturen bij indien nodig. Met een online leeromgeving kan je online onderwijs effectief en gestructureerd aanbieden aan eigen medewerkers of aan jouw klanten.
Vaak wordt ook gesproken over een digitale leeromgeving of een elektronische leeromgeving. Dit is allemaal hetzelfde als een online leeromgeving.
Waarom een online leeromgeving maken?
Er zijn verschillende redenen waarom je een online leeromgeving wil maken. Dit hangt af van jouw doel met de leeromgeving. Hieronder zie je een aantal praktijksituaties waarom klanten een online leeromgeving hebben gemaakt samen met Avetica.
- Kostenbesparend: Neem een supermarktketen die altijd veel verloop van personeel heeft en vestigingen door het hele land. Via een online leeromgeving kan je nieuwe medewerkers snel de juiste kennis bijbrengen en aftoetsen of ze het geleerd hebben. Je bent geen kosten kwijt aan het huren van leslokalen en (externe) trainers. De nieuwe medewerkers leren op hun eigen tijd en plaats en de supermarktketen volgt de leervorderingen.
- Flexibiliteit en toegankelijk: Bij een vliegtuigmaatschappij werken de medewerkers dag en nacht in wisselende roosters. De online leeromgeving is 24×7 beschikbaar en je kan altijd verder leren wanneer je wil en via het device van jouw keuze.
- Geld verdienen: Je eigen online uitgeverij, dat kan lucratief zijn. Bedenk dat als je de leercontent eenmalig gemaakt hebt, dat deze oneindig verkocht kan worden. Hoe anders is dat bij boeken die je telkens moet drukken, transporteren en in winkels moet verkopen. Bij online uitgeven kan je heel makkelijk opschalen terwijl de kosten amper stijgen.
- Concurrentievoordeel: met een online leeromgeving zorg je voor de ontwikkeling van medewerkers met persoonlijke leerpaden en de mogelijkheid tot blended learning. Verkoop je e-learning aan jouw klanten, dan zullen zij een mooi ingerichte leeromgeving zeker als innovatief en eigentijds ervaren. Ook waarderen jouw klanten dat ze tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen leren.
- Meerwaarde van klassikale en online trainingen: Mensen leren meer als ze ook tussen de klassikale lessen een aantal online opdrachten krijgen. Opleidingsinstituten weten steeds beter deze mix te vinden waardoor ook de tevredenheid over de opleidingen toeneemt.
- Voortgang en feedback: Docenten in het onderwijs willen hun studenten volgen in hun leerproces. In de online leeromgeving krijgen docenten inzicht in de vorderingen en kunnen ze bepalen welke extra ondersteuning nodig is. Studenten ontvangen geautomatiseerde feedback in de toetsen die ze maken in de leeromgeving en ze geven elkaar feedback in het leerproces.
Als Moodle goed werkt voor KLM en VluchtelingenWerk, waarom dan niet voor jou?
Wat zijn de voordelen van een online leeromgeving?
Een online leeromgeving geeft deelnemers de mogelijkheid om altijd en overal aan de slag te gaan met het lesmateriaal. In hun eigen tempo en planning doorlopen zij het online lesmateriaal en als docent kan je de leervorderingen volgen. Wijs eenvoudig deelnemers toe aan de juiste leerprogramma’s en biedt diverse werkvormen en leermiddelen aan die afgestemd zijn op de leerstijlen van jouw cursisten.
Deelnemers verschillen in leerstijlen, tempo van leren en niveau van reeds aanwezige kennis. Met Moodle creëer je eenvoudig adaptieve leerpaden met verschillende werkvormen en leermiddelen die zijn afgestemd op de leerbehoeften. Stel zelf leerprogramma’s samen op basis van bestaande cursussen en bepaal hoe flexibel deelnemers het leertraject doorlopen.
Vergroot het leerresultaat van je deelnemers door een goede mix te maken van de online en klassikale leeractiviteiten. Je ziet als docent hoe de deelnemers zich hebben voorbereid en aan de slag zijn met de huiswerkopdrachten.
Creëer interacties tussen de deelnemer en de leeromgeving, bijvoorbeeld door het maken van een interactieve video met tussendoor vraagjes of het aanbieden van foto met hotspots. Vergeet niet de vele mogelijkheden dat deelnemers onderling interactie hebben, bijvoorbeeld door samenwerkend leren opdrachten. Erg krachtig als je sociaal leren wil inzetten.
Feedback is erg belangrijk bij het leren. In de online leeromgeving zijn diverse vormen van feedback mogelijk. In de toetsmodule krijgen deelnemers feedback te zien op fout gemaakte vragen. Deelnemers geven elkaar feedback, eventueel via gestructureerde rubrieken. Docenten geven feedback aan de deelnemers en vragen feedback op hun handelingen.
Deelnemers zien in hun eigen dashboard welke vorderingen zij maken en wat zij nog moeten doen om het leerprogramma te voltooien. Docenten hebben inzicht in de voortgang van hun deelnemers en kunnen bepalen waar extra ondersteuning nodig is. Managers krijgen periodiek geautomatiseerde rapportages van hun medewerkers welke leerprogramma’s zijn afgerond of waar ze nog mee bezig zijn.
Verschil tussen online, elektronische en digitale leeromgeving?
Ben je nieuw in deze wereld van leeromgevingen op internet? Dan kom je ongetwijfeld veel verschillende termen en afkortingen tegen. Wat zijn de verschillen? Het goede nieuws is dat het verschillende namen zijn voor hetzelfde. Er zijn geen duidelijke afspraken wat we verstaan onder het een óf het ander. Als je dit lijstje bekijkt dan weet je nu dat het allemaal gaat om een online leeromgeving.
- leermanagementsysteem (LMS)
- elektronische leeromgeving (ELO)
- digitale leeromgeving (DLO)
- online academie
- online leeromgeving
- e-learning platform
- Learning Experience Platform (LXP)
‘Moodle biedt ons nog steeds wat geen enkel ander leeromgeving kan bieden’
Wybren Raap
Training content manager
Esri Nederland (gebruiken Moodle sinds 2011)
Waar moet je op letten bij het opzetten van een online leeromgeving?
Het eerlijke antwoord is: ‘op veel zaken moet je letten’. Maar voordat de moed je in de schoenen zinkt, lees verder. Er zijn veel aandachtspunten bij het maken van een online leeromgeving. Deze zaken zijn als losse onderdelen allemaal logisch en niet moeilijk. De hoeveelheid en de onderlinge afhankelijkheid zorgen ervoor dat dit een project is dat je niet eventjes erbij doet. Avetica is gespecialiseerd in het samen opzetten van online leeromgevingen. Wij helpen ook jou graag met het realiseren van dit project.
Ga na welke functionaliteit je leeromgeving moet hebben
Welke leeractiviteiten ga je gebruiken in je online leeromgeving? Voordat je deze vraag beantwoord, kijk je eerst naar didactische kenmerken van jouw deelnemers en de lesstof. Wat zijn de favoriete leerstijlen, is het kennis of vaardigheden die aangeleerd worden, hoe bepaal je of de leerdoelen behaald zijn? Heb je hier een goed beeld van, dan weet je ook welke functionaliteit jouw nieuwe leeromgeving moet hebben.
Je kan het ook anders doen! Je kiest gewoon de meest uitgebreide leeromgeving die er is. Met Moodle beschik je over de meeste functionaliteit (>50 leeractiviteiten) en je betaalt geen licentiekosten. Met de mogelijkheden en flexibiliteit van Moodle maak je jouw leeromgeving helemaal op maat. Niet voor niets wordt Moodle door meer dan 400 miljoen mensen gebruikt.
Maak de leeromgeving onderdeel van jouw marketingstrategie
Als jij met de online leeromgeving geld wil verdienen, dan moet je zeker deze tips ter harte nemen. Jouw leeromgeving is namelijk een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie. Zorg dat je de volgende zaken geregeld hebt zodat iedere klant direct jouw onderneming herkent.
- subdomein: jouw leeromgeving is bereikbaar onder een subdomein zoals academie.jouwmerknaam.nl.
- huisstijl: zorg dat je logo, kleuren, lettertypes en fotografie van jouw onderneming hetzelfde zijn als van je eigen corporate website
- certificaat: deelnemers ontvangen een certificaat in jouw huisstijl als ze een cursus succesvol hebben afgerond.
Avetica helpt jou met het maken van jouw online leeromgeving
Wil jij een vliegende start maken? Kies dan voor Moodle en onze jarenlange expertise bij het maken van online leeromgevingen. Wij hebben vele honderden implementaties uitgevoerd bij kleine en grote organisaties in het bedrijfsleven, gezondheidszorg, overheid, non-profit en onderwijs. Wij zijn specialist en onze klanten waarderen onze werkwijze. Avetica leert jou werken met Moodle, zodat je zoveel mogelijk zelf kan uitvoeren in jouw eigen leeromgeving.
Waarom kiezen voor Moodle als online leeromgeving?
Meeste functionaliteit
- meer dan 50 (interactieve) leeractiviteiten
- community met meer dan 2100 plugins
Schaalbaar
- van 50 tot 500.000+ gebruikers
- van 1 tot 100.000+ cursussen
Mobile first uitstraling
- volledig responsive design
- toont goed op telefoon, tablet en computer
- wij leren jou hoe Moodle werkt
- blijf op de hoogte door onze blogs en Moodle events
Ontzorging
- Avetica ontzorgt jou met de technische kant
- We automatiseren jouw workflow waar mogelijk
Veiligheid
- Avetica heeft de juiste certificaten gehaald voor informatiebeveiliging
- Avetica voldoet aantoonbaar aan de AVG
Waarom Avetica als partner voor jouw leeromgeving?
Met 21+ jaar ervaring met het implementeren en hosten van online leeromgevingen heeft Avetica veel kennis en ervaring opgebouwd. Dit is een groot voordeel voor jouw organisatie. Wij ontzorgen jou met de technische kant en jij richt je op het verzorgen van online onderwijs.
Jouw online leeromgeving met Moodle staat veilig bij Avetica. Wij zijn ISO 9001 en 27001 gecertificeerd én voldoen aantoonbaar aan de AVG middels een ISAE 3000 accountantsverklaring. Niet voor niets zijn wij Moodle Premium Partner.
Heb je al zin om samen met ons jouw leeromgeving online te maken? Neem dan snel contact op!
Waarom Avetica als partner?
- 21+ jaar ervaring met online leeromgevingen
- kennis van (digitale) didactiek en techniek
- Wij leren jou hoe de online leeromgeving werkt
- Veiligheid staat voorop
- Wij ontzorgen jou met de technische kant
Neem contact op met Avetica
Wil je de uitgebreide mogelijkheden zien van Moodleals online leeromgeving? Neem contact met ons op en we plannen samen een (online) demo.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.