Functioneel Beheer in Moodle

Direct contact?

Stuur ons een bericht via Whatsapp. Klik of scan onderstaande QR-code.

Whatsapp Business QR-code - Avetica

Functioneel Beheer in Moodle. Belangrijker dan ooit!
Maar
hoe dan?

Wat doet een Functioneel Beheerder in Moodle?

Het primaire doel van de functioneel beheerder is te zorgen voor een betrouwbare, flexibele en toegankelijke Moodle site zodat jouw collega’s en/of klanten makkelijk en prettig kunnen leren. De functioneel beheerder moet van verschillende markten thuis zijn. Alleen kennis hebben van IT-systemen is niet voldoende. Hij is juiste de verbindende schakel tussen de ‘business’, de ICT-afdeling en de LMS-leverancier. Deze ‘spin in het web’ zorgt voor de vertaling van wensen naar functionaliteit en inrichting van Moodle. Een goede inrichting van Moodle werkt motiverend en voorkomt supportvragen van deelnemers. 

Kenmerkend in het takenpakket van een functioneel beheerder zijn de processen. Sommigen voelen zich beperkt door processen, maar in onze visie geven processen duidelijkheid aan alle betrokkenen. Met heldere processen werk je aan goed verwachtingsmanagement en je voorkomt dat je aan verkeerde zaken jouw kostbare tijd besteedt. Bij Avetica zien we welke klanten het functioneel beheer van Moodle goed hebben geregeld en bij welke organisaties nog verbeteringen nodig zijn. 

Wat zijn de taken van een Moodle beheerder?

Vanuit de processen die zorgen voor een stabiele leeromgeving zijn er een aantal taken die de functioneel beheerder in Moodle regelmatig uitvoert. De belangrijkste taken hebben we hieronder uitgewerkt.

Als Moodle goed werkt voor Euroforum en Esri, waarom dan niet voor jou?

Wybren Raap, training content manager bij Esri Nederland

‘Moodle biedt ons nog steeds wat geen enkel ander leeromgeving kan bieden’

Wybren Raap
Training content manager
Esri Nederland (gebruiken Moodle sinds 2011)

Training Moodle Beheer

Wil je zelf het functioneel beheer van Moodle uitvoeren? Heel goed en laten we zorgen dat jij een vliegende start hebt en veel voorkomende fouten niet gaat maken. Met een training ‘Moodle Beheer’ heb je een stevige basis om zelfstandig het beheer over jouw leeromgeving uit te voeren. 

In de training behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Beheren van gebruikers inclusief authenticatie-mogelijkheden en bulk-upload van gebruikers
  • Beheren van cursussen inclusief aanmeldingsplugins
  • Het rollen- en rechtensysteem
  • Instellingen en indeling van de startpagina
  • Het zelf wijzigen van taalbestanden
  • Veiligheidsinstellingen
  • Module- en blokinstellingen
Kan ik een demo krijgen?

Functioneel beheer: kostenpost of onmisbare schakel?

Sommige mensen zien functioneel beheer als een kostenpost. Ze stellen dat het alleen maar geld kost, zonder dat het veel oplevert. Dit is een misvatting. Functioneel beheer levert namelijk een aantal belangrijke voordelen op, zoals:

  • Een efficiënter en effectiever LMS: Functioneel beheerders ondersteunen gebruikers bij het gebruik van het LMS, waardoor ze het systeem beter leren kennen en er optimaal gebruik van maken. Daarnaast lossen ze problemen snel op, waardoor het LMS altijd beschikbaar is.
  • Tevreden klanten / medewerkers: Functioneel beheerders trainen gebruikers in het gebruik van het LMS en verzamelen feedback van gebruikers. Hierdoor kunnen ze het systeem continu verbeteren en ervoor zorgen dat het aan de behoeften van de gebruikers voldoet.
  • Aansluiting bij de strategie van de organisatie: Het ontwikkelen van mensen is vaak een onderdeel van de strategie. Een goed ingericht LMS draagt hieraan bij. Functioneel beheerders  zorgen dat het LMS altijd een concrete uitwerking is van de strategie en meebeweegt met de veranderende behoeften van de organisatie.


In de praktijk is gebleken dat functioneel beheer een positieve impact heeft op het strategische doel achter het LMS. Het kan ervoor zorgen dat het systeem efficiënter en effectiever wordt gebruikt, dat de tevredenheid van de gebruikers toeneemt en dat het systeem beter aansluit bij de behoeften van de organisatie.

Online leerplatformen
0 +
Gebruikers
0 +

Waarom Avetica als partner?

Avetica als partner

Een goede Moodle beheerder ontzorgt

Wil jij een goede functioneel beheerder worden van jouw Moodle site zodat deelnemers effectief leren in een aantrekkelijke leer­omgeving?

Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees