Modificeer Moodle – Deel 1: Thema’s

Als Moodle consultant kom ik het vaak tegen: de standaard ‘look and feel’ van een standaard Moodle installatie. Ik vroeg me dus al snel af: “kan het ook anders?” Het antwoord is “JA, het kan anders!”. Zoals de titel van deze post doet vermoeden, zal ik in de komende weken de tips en tricks gaan delen voor het modificeren van Moodle.

De eerste stap voor het modificeren van je eigen Moodle heeft alles te maken met thema’s. Een thema (‘Theme’ in het Engels) bepaalt hoe je Moodle site eruit ziet en het veranderd niets aan de kern van Moodle. Dit beteken dus dat je hierin kan modificeren zonder dat je problemen ondervindt als je gaat upgraden naar een nieuwere Moodle versie.

SnapCrab_NoName_2015-3-13_12-11-35_No-00De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van thema’s een enorme versnelling gekregen. Dit is voor een groot deel te danken aan Bootstrap voor Moodle! (met dank aan Bas Brands) Dit is een basis thema die het mogelijk maakt om vrij gemakkelijk responsive thema’s te ontwikkelen (voor Moodle 2.5 en hoger).

 

 

Nu heb ik behoorlijk wat kennis over Moodle maar ben ik niet een échte IT’er. Het ontwikkelen van een eigen thema zie ik mijzelf dus niet echt doen. Gelukkig is er een alternatief. Er zijn een groot aantal thema’s ontwikkeld die met beperkte IT-kennis aan te passen zijn aan je eigen ‘Look and feel’. Goede voorbeelden hiervan zijn thema’s zoals Essential, BCU en evolve-D. Deze zijn gratis te downloaden op Moodle.org en hebben standaard verschillende opties ingebouwd voor modificatie.

Met deze opties kun je bijvoorbeeld:

 • de kleuren van je site bepalen;
 • je eigen logo toevoegen;
 • header en footer aanpassen;
 • lettertypen kiezen.
 •  

  Volgende post:
  Modificeer Moodle – Deel 2: Cursus formats

  Blijf op de hoogte

  Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

  Voeg je bij 490 andere abonnees
  Hand click
  Nieuws en tips over Moodle

  Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
  Afmelden is altijd mogelijk.

  Voeg je bij 490 andere abonnees