Overstap van Blackboard naar Moodle door Universiteit van Graz

  • Moodle blog
  • >
  • Overstap van Blackboard naar Moodle door Universiteit van Graz

De Universiteit van Graza (Oostenrijk), is overgestapt op Moodle en heeft Blackboard volledig uitgefaseerd. SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, beschouwt deze casus als een mogelijk interessant voorbeeld voor Nederlandse hogeronderwijsinstellingen. Lees hier de hele casus.

De casus staat in het werkboek Visie op DLWO (digitale leer- en werkomgeving). In dit werkboek staan adviezen rondom het vormen van een visie op het inrichten van de DLWO. Daarnaast biedt het werkboek diverse instrumenten, praktijkbeschrijvingen en opdrachten die kunnen helpen bij het vormen van een visie op de DLWO.

De Universiteit van Graz deed mee aan een innovatief subsidieproject van het Ministerie van Onderwijs. Het project duurde drie jaar. Opvallend is dat de beslissing om na het project door te gaan met Moodle en te stoppen met Blackboard werd volledig bepaald door de kosten.

Op de universiteit zijn voor- en tegenstanders bij deze overstap naar Moodle. Sommige faculteiten zijn helemaal voor het open source leermanagementsysteem, terwijl andere onderdelen nog weerstand bieden. Het gebruik van Moodle is niet verplicht en dat is eigenlijk bij alle scholen die een LMS gebruiken. Blijkbaar durft geen enkele directie harde eisen te stellen aan docenten voor het didactisch goed inzetten van een LMS. Ik vind zelf meer opvallend dat de Universiteit van Graz geen algemeen didactisch concept heeft. Dat mogen de faculteiten zelf weten. Het lijkt me zelf niet lekker werken als er geen of beperkte visie is…

Binnen Oostenrijk komt momenteel een samenwerking tot stand tussen vier of vijf universiteiten die Moodle gebruiken. De samenwerking is vooral op technisch gebied waarbij ook studenten worden ingezet. Dit laatste loopt nog niet lekker.

In Nederland zie ik een beweging dat ook hogescholen steeds meer Moodle gaan inzetten. Dit jaar voeren wij al twee begeleidingstrajecten uit op hogescholen om een compleet curriculum te onderwijskundig te implementeren in Moodle.

Meer Moodle op de universiteiten in Nederland? Komt maar op!! 🙂

Digitale Leer- en Werkomgeving van SURF

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 459 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 459 andere abonnees