Moodle implementatie (11): Welke methode voor authenticatie?

  • Moodle blog
  • >
  • Moodle implementatie (11): Welke methode voor authenticatie?

authenticatieAls deelnemers in Moodle willen gaan leren en docenten willen hun cursisten online begeleiden en van feedback voorzien, moeten ze uiteraard zijn ingelogd. Bij het inloggen voer je je gebruikersnaam in en wachtwoord en Moodle controleert deze gegevens in een gebruikersdatabase die maar twee antwoorden kan teruggeven:

  1. deelnemer wordt ingelogd (combinatie gebruikersnaam en wachtwoord zijn goed)
  2. deelnemer wordt niet ingelogd (verkeerde combinatie)

Deze controle heeft authenticatie en Moodle heeft verschillende methodes al standaard aan boord om dit proces te regelen. Een veel gebruikte authenticatiemethode is ‘E-mail zelfregistratie’. Iemand heeft zelf een account aangevraagd, krijgt een e-mail met een bevestigingslink en na het klikken hierop is het account geactiveerd. De gebruikersdatabase zit in dit geval ook zelf in Moodle. Ook bij het handmatig invoeren (bv via bulkupload) zitten de gebruikers in Moodle zelf.

Er zijn echter ook veel Moodle sites die een andere authenticatiemethode gebruiken, zoals LDAP. Hier vraagt Moodle aan de LDAP-server (vaak Active Directory) of de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord akkoord zijn.

Welke authenticatiemethode je gaat gebruiken, is afhankelijk van een aantal factoren.

  • Zitten alle gebruikers al in een systeem zoals de Active Directory of een HR-systeem?
  • Mag iedereen een account hebben op jouw Moodle site of alleen bepaalde gebruikers?
  • Wie gaat de gebruikers beheren of wordt dit al geregeld elders in de organisatie?

Antwoorden op deze vragen zullen leiden tot een goede keuze. Het is overigens goed mogelijk om meerdere methodes voor authenticatie naast elkaar te draaien. Naast de standaard authenticatiemethodes zijn er nog een flink aantal plugins aanwezig in de Moodle Plugins Database.

Moodle Beheer authenticatie

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 459 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 459 andere abonnees