Moodle implementatie (5): stel aparte rollen en rechten in

  • Moodle blog
  • >
  • Moodle implementatie (5): stel aparte rollen en rechten in

Standaard heeft Moodle 8 rollen, van beheerder tot een gast. Aan elke rol hangen rechten wat je wel mag (en niet mag). Een gebruiker met een bepaalde rol ziet alleen maar wat hij mag doen. De rollen van Moodle zijn zo opgesteld dat de meeste organisaties prima met deze standaard uit de voeten kunnen als je ‘gewoon’ e-learning wil inzetten. Steeds vaker zien we (gelukkig) dat cursusontwikkelaars meer de didactische mogelijkheden gaan opzoeken van online leren en met specifieke vragen komen omtrent de rollen en rechten. Mijn collega heeft bijvoorbeeld nu de volgende uitdaging op zijn bord liggen:

Een leraar mag in de sectie of cursus wel de activiteiten en bronnen zien die niet specifiek voor een groepering zijn, maar mag deze niet wijzigen. De uitdaging zit hem in het feit dat een groepering en een sectie beide geen contexten zijn.

 

Moodle rollenMaar het kan ook simpeler, dat je een beheerder op categorie-niveau wil toewijzen, met maar een bepaald aantal rechten. Of een student die vanwege het concept tutorleren meer rechten nodig heeft, maar niet zoveel als een docent.

Als je rollen en rechten wilt gaan instellen en je weet nog niet goed welk effect dit heeft, werk dan alsjeblieft met een kopie van je productiesite. Te vaak hebben we gezien dat er met rollen en rechten is gespeeld en dit toch ongewenste effecten heeft geleid. Het uitzoeken en herstellen ervan kost aardig wat uitzoekwerk.

Tot slot een persoonlijke herinnering van mij. Op de Moodlemoot van 2007 werd de keynote verzorgd door Jocelyn Manderveld die toen al sprak over dat Moodle ging voldoen aan de regels van Learning Design omdat Moodle toen het  rollen en rechtensysteem volledig ging integreren. Helaas is dit in Moodle 1.7 te snel gedaan en kwam spoedig daarna Moodle 1.8 uit.

Veel is mogelijk met rollen en rechten in Moodle en dat maakt het didactisch ook erg leuk. Belangrijkste advies wat wij geven is: weet eerst goed wat je precies wilt, daarna is het vaak prima in te stellen.
Meer weten over rollen en rechten, bekijk dan de documentatie van Moodle zelf.

Nog éénn ding: maak niet iedereen zomaar sitebeheerder, daar ga je spijt van krijgen!

 

 

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees