Wat verstaan we onder social learning?

Naar aanleiding van de blog Waarom is het 70-20-10-model nog weinig social? bleef bij mij vooral één vraag hangen: Wat verstaan we onder social learning?

Ik zie grofweg twee invalshoeken om naar social learning te kijken.

  1. leren met behulp van social media via apps en browser
  2. leren met behulp van tools voor samenwerkend leren

Sinds de opkomst van social media wordt er veel gesproken over de mogelijkheden om samen te leren. Maar een Twitter, Facebook of Whatsapp lenen zich niet echt goed hiervoor. Wel om snel informatie en nieuwtjes te delen, maar kennis opdoen wordt al een heel ander verhaal. Daarbij speelt dat veel social media vooral persoonlijk gebruikt wordt en niet iedereen wil dit vermengen met het leren voor de baas. En als je persoonlijk al niet graag social media gebruikt, zal de motivatie om dit in leertrajecten te moeten gebruiken ook niet echt hoog zijn.

Kijk je naar tools om samenwerkend leren te organiseren, dan denk je al snel aan wiki’s en forums. Binnen Moodle zijn er meer, zoals databank, woordenlijst en peerreview. Met deze tools leer je samen als hele klas of in kleine groepjes, maar wel altijd binnen een afgeschermde online leeromgeving. Dat geeft dus een hele andere impact dan leren terwijl de halve wereld kan meekijken. Daarnaast kan je als cursusontwikkelaar veel beter een opdracht meegeven welke samen uitgevoerd moet worden. Het leerproces kan goed gevolgd worden omdat het binnen het leermanagementsysteem plaatsvindt en niet overal verspreid op internet.

Is nu de eerste invalshoek op social learning fout en de tweede goed? Nee, welke keuze je maakt hangt van een aantal zaken af. Ik denk zelf aan (maar vul gerust aan):

  • Gebruiken alle deelnemers buiten de cursus om ook al social media?
  • Zijn de deelnemers afhankelijk van elkaar om tot een gewenst leerresultaat te komen?
  • In hoeverre wil je als docent het leerproces volgen?
  • Welke kennis moet geleerd worden en welk (online) medium past het best daarbij?

Terug naar de blog waar het 70:20:10-model als basis moet dienen voor social learning en waarom dit nog zo weinig gebeurt. Ik zou invalshoek 2 kiezen, want het 70:20:10-model en Moodle zijn dikke vriendjes.

Moodle activiteiten

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees