De Moodle blog als portfolio

In Moodle zit toch standaard geen portfolio? Hoe moet ik dit dan zien? Terechte vragen waarop ik een antwoord zal geven. Ja, het klopt dat er geen portfolio zit in ’s wereld meest gebruikte open source leermanagementsysteem, want Moodle Headquaters in Australië heeft jaren geleden al besloten dat anderen daar beter in zijn. Dit is een kwestie van weten waar je goed in bent (en niet). Wel is er goede ondersteuning ingebouwd om te exporteren naar portfolio’s.

Als een organisatie portfolio’s willen gaan inzetten in hun onderwijs, dan waren er tot nu toe twee goede opties:

Justin Hunt, o.a. bekend van PoodLL.com, heeft hier een interessante derde mogelijkheid aan toegevoegd, namelijk de blogfunctionaliteit van Moodle zelf! Indien ingeschakeld heeft iedere student en docent een eigen blog die via het profiel beschikbaar is. Ik merk zelf dat de Moodle blog binnen leertrajecten nog erg weinig gebruikt wordt, maar met deze plugin kan daar wel eens verandering in komen.

Wat kan je zoal naar je ‘blogportfolio’ sturen? Denk aan de volgende zaken:

  • Ingeleverde opdrachten
  • forumposts
  • toegevoegde items in de woordenlijst
  • toegevoegde items in de databank
  • chatsessies

Een portfolio is in de gedachtengang van Moodle vooral een reflectie- en ontwikkelportfolio en geen statisch portfolio (want daarvoor hebben we al het cijferboek). Deze benadering heeft tot gevolg dat de student zelf zijn/haar portfolio moet vullen en dat de docent geen instelling heeft dat dit automatisch gebeurt (en zo hoort het ook).

Bekijk de installatie en configuratie instructie van de Moodle plugin Blog Export Portfolio. Voor de kritische lezer van Moodlefacts, ik ben deze niet vergeten…

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees