E-mail weergave in het Moodle gebruikersprofiel

Vandaag kreeg ik het verzoek om binnen een Moodle omgeving het e-mailadres van gebruikers op onzichtbaar te zetten. De standaard instelling bij het gebruikersprofiel E-mailweergave stond namelijk op ‘Laat mijn e-mailadres alleen maar zien aan andere leden van deze cursus’.
Sommige cursisten vonden dit vervelend en het bedrijf had om hulp gevraagd hoe de e-mailadressen van de gebruikers op onzichtbaar gezet konden worden.

Aanvankelijk dacht ik dat er drie oplossingen waren:

  1. Een hack in de PHP code van Moodle (enkele fora spreken hierover).
  2. Alle gebruikers mailen via ‘Gebruikers in bulk beheren’ en aangeven dat zij de instelling kunnen aanpassen  in hun gebruikersinstellingen.
  3. De gebruikersinstellingen aanpassen via een bulkupload.

Tijdens het zoeken naar de instelling voor het veld ‘e-mailweergave’ bleek dat het ook mogelijk is om de e-mailweergave te verbergen via de ‘Gebruikersregels’. Dit bleek een veel makkelijkere vierde optie.

In de Sitebeheer optie Gebruikers kan bij de Rechten/Gebruikersregels aangegeven worden welke velden getoond worden bij de gebruiker. Zaken als e-mailadres, telefoonnummer en dergelijke kunnen standaard verborgen worden. Met deze instellingswijziging was aan de wens van de klant voldaan.

Gebruikersregels2

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees