SCORM of de bronnen en activiteiten van Moodle?

SCORM of Moodle

Deze vraag leeft soms bij Moodle gebruikers; voor welke optie kan je het beste kiezen, SCORM of de mogelijkheden van Moodle? De volgende zaken neem je mee in je overweging:

Grafiek

De juiste keuze ligt in wat je (technisch) wilt bereiken met je leermateriaal én wat je mogelijkheden zijn op het gebied van budget en tijd. Een SCORM module is een generiek gemaakte les die voldoet aan de SCORM standaard. Maak je gebruik van verschillende Leermanagement systemen dan heeft het gebruik van SCORM absoluut een meerwaarde omdat een les in alle SCORM compliant systemen geplaatst kan worden. Als een hoge visuele presentatie van belang is geeft SCORM je de vrijheid om het leermateriaal weer te geven en in te richten zoals je het zelf wilt. Deze mogelijkheden mis je grotendeels in de Moodle bron ‘Boek’ of de Moodle activiteit ‘Les’. Met een zogenaamd auteursprogramma als Lectora, Captivate of Articulate kan je de mooiste interactieve leermaterialen ontwikkelen. Je eigen fantasie is hierin je beperking. Een vraag die je wel moet stellen is hoeveel tijd je beschikbaar hebt om bekend te raken met een auteursprogramma. Mogelijk is het in jouw situatie beter om een partij in de arm te nemen die de SCORM lessen voor je gaat ontwikkelen.

Hecht je veel waarde aan toetsing en beoordeling adviseer ik om dat gedeelte in de toetsmodule van Moodle onder te brengen. De mogelijkheden voor toetsing zijn in Moodle zeer uitgebreid en geavanceerd. Toetsing in SCORM kan wel eens wat problemen opleveren met de communicatie van de resultaten richting Moodle.

In meerdere klant situaties heb ik meegewerkt om een deel van het leermateriaal, de presentatie van de leerstof, in SCORM aan te bieden. Dit gaf het voordeel van vrije interactie en een visuele presentatie in de look en feel van de organisatie. Toetsing van de kennis is ondergebracht in de toetsmodule. Op basis van de behaalde score werd de voortgang bepaald. Bijkomend voordeel is dat de klant hiermee de mogelijkheid heeft om zelf eenvoudig vragen en feedback aan te passen.

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees