Gemakkelijk video’s converteren met VLC

We zien het steeds meer; inzet van video’s in opleidingstrajecten. Een lerende die zichzelf al handelend opneemt voor reflectie, of een instructievideo met het te vertonen gedrag. Video kent vele gebruiksdoelen in (digitale) cursussen. Maar hoe pas je video nou effectief toe vanuit het oogpunt van de techniek? Vaak loop je een groot donker bos in met boze termen als formaat, resolutie, codec of container. In dit bericht schrijf ik hoe je gemakkelijk dat grote boze donkere bos uit kan komen en je kan richten op éénn standaard.

Een video die je gebruikt op het Internet bestaat uit de volgende kenmerken:

Deze kenmerken bepalen welke techniek er nodig is om de video af te spelen. Je hoort vaak “Flash” of “HTML5” of zelfs “MOV” of “MP4“. Deze uitspraken zeggen iets over de bovengenoemde kenmerken. Het is nu niet interessant wat de kenmerken precies zijn. Wel dat we video willen gebruiken op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke wijze. De lerende moet de video op elk moment, op elke plek op elk apparaat kunnen bekijken wanneer de lerende dat wilt. En daarvoor is een standaard nodig.

Deze standaard was er in de vorm van Flash; totdat de ontwikkelaar van Flash de ondersteuning op de software liet varen. Het antwoord is er al: H.264/Mp4, soms ook wel gekscherend HTML5 video genoemd. Deze vorm van video kan overal afgespeeld worden. Op iPhones, Android tablets, Windows laptops en Chromebooks. Elke device.

Helaas is het zo dat je leverancier of je gebruikte instrumenten bepalen welk formaat video je hebt. Dus hoe kom je nou van jouw iMovie Quicktime video, of je Windows Media video (WMV) naar de nieuwe standaard? Dat kan gemakkelijk met VLC. VLC is een open source programma en speelt alle videoformaten die er zijn af! Daarnaast kan VLC video’s streamen. Naar het internet of naar je eigen computer. En dat laaste gebruiken we om je video om te zetten naar een goed formaat. Zonder specialistische of dure software! Dit werkt op Windows, Mac OS, vele smaken Linux, FreeBSD, iOS, Android en nog veel meer!

1. Download VLC en volg de instructies voor de door jou gebruikte besturingssysteem. Klik op de knop “Download” op de volgende pagina: http://www.videolan.org/vlc/

2. Open VLC Media speler

stap 2

3. Klik op Bestand, linksbovenin en klik op “Geavanceerd openen

stap3

5. Blader naar jouw bestand met de knop “Toevoegen

stap4

6. Selecteer rechtsonderin, in het uitvouwmenu “converteren“. Als je dit doet, verandert het venster.

stap5

7. Selecteer het doelbestand met de knop “Bladeren

stap6

8. Geef het bestand een locatie en een naam, laat het bestand eindigen op .mp4. Klik vervolgens op “Opslaan

stap7

9. Klik op “Start” om de uitvoer te starten. H264 staat namelijk standaard geselecteerd.

stap8

10. De blauwe tijdsbalk geeft aan hoe ver het opslaan is.

stap9

 

11. Drink een lekkere kop koffie! (of thee, als je geen koffie lust…)

koffie

Vervolgens kan je je video gebruiken op het web. Dus ook in Moodle!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees