Content binnen of buiten Moodle?

De laatste jaren zijn er twee leerstandaarden in e-learningland bijgekomen, LTI en Tin Can, die allebei de mogelijkheid bieden om leercontent van buiten je Moodle site (of ander LMS) op te starten en je enige vorm van resultaat weer terugkrijgt. Anders dan bij een weblink waar een student wel op de goede plaats terecht komt, maar je als docent niet weer of je studenten er iets van geleerd hebben. Ik merk zelf in mijn dagelijkse contacten dat er twee stromingen zijn hoe men denkt over de fysieke plaats waar de content is opgeslagen.

  1. Alle content moet koste wat kost binnen het LMS draaien
  2. Het maakt niet uit waar de content staat, als het maar beschikbaar is en ik de leerresultaten terug zie in mijn LMS

Mensen uit de tweede stroming staan te juichen bij de ontwikkelingen van LTI en Tin Can. Ook contentaanbieders en uitgeverijen zien deze mogelijkheden, want hiermee hebben ze alle content op één fysieke plaats en kunnen ze makkelijk de toegang beheren. Dat de twee stromingen kunnen botsen bleek vorige week tijdens een gesprek met verschillende partijen, waaronder een aanbieder van e-learningmodules (Moodle als LMS) en een zorginstelling (ander LMS). Moet ik nog uitleggen welke partij tot welke stroming behoort? 😉

Het LMS van de zorginstelling ondersteunt nog niet LTI of Tin Can, dus Moodle als LTI provider instellen is helaas geen optie. Jammer, want met een kwartier was dan alles geregeld. De aanbieder wil om verschillende (begrijpelijke) redenen haar content niet in een ander LMS plaatsen.

Dat content steeds meer buiten je LMS staat, is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Hoe hard deze gaat, is afhankelijk van de snelheid waarop andere LMS-en LTI en Tin Can implementeren.

Ik ben in ieder geval blij dat (de community van) Moodle deze ontwikkelingen al heeft opgepakt en weer voorop loopt qua innovatieve leerontwikkelingen.

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 459 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 459 andere abonnees