Voorkom SPAM in Moodle

Ik had de optie Spam zoeker wel eens zien staan in het Sitebeheer (Rapportagen >> Spam zoeker), maar door een tip van Helen Foster in dit forum ben ik de achterliggende documentatie eens gaan bekijken. Als in jouw Moodle site zelfregistratie aan staat, dan heb je vast ontdekt dat niet elke gebruiker erg bekend voorkomt. Uit de hele wereld komen opeens spookgebruikers die met bijzondere namen het hele zelfregistratieproces hebben doorlopen. Ook proberen deze bots (automatische scripts) allerlei woorden en links neer te zetten in Moodle waarvan zij hopen dat je erop klikt en zij er uiteindelijk wat rijker van worden. Met de SPAM zoeker kan je de gebruikersprofielen doorzoeken op dit soort bijzondere termen en eventueel daarna de gebruikers verwijderen.

Een andere truc die wij toepassen om de spookgebruikers snel te verwijderen is het onderstaande stappenplan. Hierbij ga ik uit de Moodle gebruikers allemaal uit Nederland zijn.

  1. Ga naar Sitebeheer >> Gebruikers >> Gebruikers >> Gebruikers in bulk beheren
  2. Klik op Toon geavanceerd
  3. Selecteer Land en de optie is niet gelijk aan  en klik op de button Voeg filter toe
  4. Voeg eventueel een ander filter toe als de lijst wel erg groot blijkt te zijn
  5. Klik op Toevoegen aan selectie
  6. Bij de functie Met de geselecteerde gebruikers… selecteer je Verwijder
  7. In het scherm dat volgt zie je een overzicht van alle gebruikers en kan je de verwijderactie voltooien. Mocht je nog niet zeker zijn, selecteer dan bij stap 6 Toon op pagina of Download en bekijk de selectie nog wat beter.

Bulkbeheer Moodle, selectie land

Jaren geleden heb ik op deze manier een Moodle site schoongemaakt waarvan ruim 3600 ‘gebruikers’ niet gewenst waren. Er bleven zo’n 140 echte gebruikers over.

 

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees