Waarom koepelcursussen gebruiken in Moodle?

Ik ben bezig met een opleiding te ontwerpen en gezien de omvang ervan, wil ik uiteraard een ‘scroll of death‘ voorkomen. Nu blogde ik al eerder dat het aantal nieuwe cursusformats flink is toegenomen en door het goed selecteren van een cursusformat kan je je vele bronnen en activiteiten op een andere manier toegankelijk maken. Bekijk bijvoorbeeld Grid Format en Collapsed Topics.

Maar zelfs voor de nieuwe opleiding gaan we met het slim selecteren van een cursusformat niet redden. Het aantal bronnen en leeractiviteiten is te groot. Nu zal de opleiding bestaat uit vijf domeinen, dus ligt het voor de hand om dan ook maar vijf cursussen te maken, met wellicht éénn overkoepelende cursus voor wat algemene zaken.

Vroeger (Moodle 1.x) had je bij de cursusinstellingen de optie ‘Erft leerlingen van andere cursussen‘ en dan moest je de andere cursus selecteren waar je dan de leerlingen mee wilde koppelen. Dit principe van koepelcursussen is niet veranderd in Moodle 2.x, alleen loopt het nu via de cursusaanmeldingen. Standaard staat overigens de aanmeldingsmethode ‘Link naar koepelcursus’ op onzichtbaar.

Ik zie een paar grote voordelen van het gebruik van koepelcursussen:

  1. de gebruikers worden gesynchroniseerd vanaf de koepelcursus, dit scheelt dus wat beheer
  2. je bent flexibeler in het goed structureren van grote hoeveelheden leermateriaal
  3. per cursus kan je andere groepen samenstellen

Mary Cooch heeft toen Moodle 2 net uit was, een video opnomen over metacourses in Moodle.

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees