GISMO, een start met learning analytics in Moodle

  • Moodle blog
  • >
  • GISMO, een start met learning analytics in Moodle

Het blok GISMO is een Moodle plug-in en geeft aan de docent een grafische weergave van de activiteiten van een complete klas. Hiermee gaat deze monitoringstool verder dan de rapportagemogelijkheden van Moodle zelf, want die blijven vooral steken in de rapportage van een individuele student en dan nog vaak per activiteit of per dag. GISMO geeft inzicht waar de klas nu mee bezig is, maar ook over een bepaalde periode.

Met deze plug-in ben je als onderwijsorganisatie in staat om een vorm van learning analytics in te voeren en te gebruiken bij het verbeteren van het onderwijs. Op de website van SURF staat deze nieuwe trend mooi omschreven:

Learning analytics betreft het “verzamelen, analyseren en rapporteren van data van studenten en hun omgeving ten behoeve van het begrijpen en verbeteren van het onderwijs en de omgeving waarin dit onderwijs plaatsvindt”.

GISMO is niet de eindoplossing, maar een goed hulpmiddel om uit te proberen en daarmee ook de gedachtevorming rondom learning analytics verdere invulling te geven. Want dit is een proces waar je als onderwijsorganisatie door heen moet om te weten welke informatie je wilt hebben en (nog belangrijker) wat je ermee kan doen om tot onderwijsverbetering te komen. Met GISMO kan je een start maken.

Het is ook mogelijk om alle data te exporteren éénn keer per etmaal. Via een (beveiligde) script kan je kiezen of je de data van heel de Moodle site wilt, of alleen waar het GISMO blok is toegevoegd. Een plug-in om uit te proberen, maar heb geduld. Na installatie moet je een maximaal een dag wachten zodat de data gegenereerd is, want ook dit gebeurt maar éénn keer per dag.

 

GISMO in Moodle

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees