Nieuwe strategie Moodle zoekfunctie

Begin vorig maand schreef ik nog een bericht dat globaal zoeken in Moodle terug zou komen. Bij een samenwerkingstraject waarin zoeken in Moodle een belangrijk element is, kwamen we uit op dit bericht. Niemand blijkt te werken aan Global Search voor Moodle 2.5/2.6 en de mening is zelfs dat het ook niet meer geprobeerd moet worden om een eigen zoekfunctie in Moodle te ontwikkelen. Toch wil men deze functie wel hebben. Wat zijn de mogelijkheden? In de open source zoekmachine Lucene blijkt weinig leven meer in te zitten (met name de PHP-versie van Lucene) en andere PHP-zoekmachines zijn er niet.

De nieuwe strategie om zoeken door heel Moodle te realiseren is de ontwikkeling van een speciale API. Op deze programmeerinterface kunnen andere zoekmachines aansluiten, zoals Apache Solr. Dit is een zoekmachines die geschreven is in Java en heeft als REST-achtige API’s zoals HTTP/XML en JSON (voor de techneuten, lees meer specs).

Ik vind dit een goede ontwikkeling. Je maakt gebruik van de kracht van andere reeds ontwikkelde programma’s en je hoeft geen halfbakken functionaliteit op te leveren. Daarnaast past dit ook in de strategie van Moodle om grote belangrijke functies niet zelf te ontwikkelen, denk maar bijvoorbeeld aan portfolio’s. Moodle heeft duidelijk gekozen om dit zelf niet te ontwikkelen, maar te zorgen voor goede integraties.

Over planning wordt nog niet gesproken. Eerst moeten zaken als beveiliging en rechten goed uitgedacht worden. Want je mag uiteraard alleen zoekresultaten zien waar je ook toegang toe hebt.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 451 andere abonnees

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 451 andere abonnees