Vertaalslag van competentie naar onderwijsactiviteit

  • Moodle blog
  • >
  • Vertaalslag van competentie naar onderwijsactiviteit

Gisteren heb ik tijdens een studiedag ‘Modern leren‘ een workshop gehouden met als titel ‘Samen online leren! Hoe doe ik dat?‘. Ik had 7 Moodle leeractiviteiten klaar gezet om het samenwerkend leren principe duidelijk te maken. Nadat ze zichzelf online in groepen hadden verdeeld en deze direct in Moodle waren doorgevoerd, werden de activiteiten verder doorlopen. Hierna gingen we aan de slag met MCOM (Moodle Cursus Ontwerp Model). Dit model is een pragmatisch hulpmiddel om een cursus te ontwikkelen waarbij direct inzichtelijk is wat de verhoudingen zijn tussen bronnen, activiteiten, ondersteuning, klassikale activiteiten en de gekozen cursusstructuur.

Werken met MCOM geeft altijd veel aanleiding voor goede gesprekken over onderwijs, sociaal-constructivisme en competentiegericht onderwijs. De feedback die ik gisteren kreeg, is dat ze door deze workshop de praktische vertaalslag konden maken van competentiegericht onderwijs naar concrete onderwijsactiviteiten. De opleiding was wel competentiegericht opgezet, maar de docenten gaven nog steeds op dezelfde manier les. Het zelf ervaren van online samen leren en het reflecterende karakter van MCOM had hen flink in de goede richting geduwd.

Nu is het zaak dat de opleiding een aantal Moodle cursussen kan ontwikkelen die geheel in lijn liggen met de nieuwe onderwijsvisie en die als showcases gebruikt kunnen worden voor de verdere implementatie van het sociaal constructivisme binnen de gehele opleiding. Ik heb wel goede hoop op goed resultaat, want deze opleiding toont ook leiderschap. Steeds meer zie ik dat dit cruciaal is bij dit soort ontwikkelingen.

Moodle Cursus Ontwerp Model van Avetica

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees