Voorkom spammers in Moodle met ReCAPTCHA

Erg handig die zelfregistratie in Moodle! Een gebruiker vult zijn gegevens in, krijgt een e-mail met een bevestigingslink, klikt daarop en het account is geregistreerd in Moodle. De gebruiker blij, want die hoeft niet te wachten totdat iemand zijn account in orde heeft gemaakt en jij blij, want je hebt er geen werk aan.

Het probleem is alleen als de betreffende gebruiker geen mens is, maar een bot. Deze bots zijn zo geprogrammeerd dat die het hele registratieproces in Moodle automatisch doorlopen. En zo kan het zijn dat in jouw Moodle site opeens discutabele accounts zitten uit Verenigende Staten, Afghanistan of noem maar een land.
Er is al jaren een manier om spammen tegen te gaan, namelijk door gebruik te maken van Captcha’s of reCaptcha’s. Een captcha is een tekst die vervormd is, zodat de bot geen tekstherkenning kan toepassen. Mensen kunnen dit nog wel lezen en daarmee kan je bepalen of de gebruiker uit vlees en bloed bestaat of uit nullen en enen.

Ook in Moodle is jaren geleden al deze functionaliteit toegevoegd. Hoe stel je dit in?

Stap 1
ReCAPTCHA configureren in MoodleGa in sitebeheer naar de pagina Beheer authenticatie, [jouwmoodlesite]/admin/settings.php?section=manageauths. Onderaan de pagina moet je de publieke en private sleutel invoeren die je overigens gratis kan genereren op www.google.com/recaptcha.

Stap 2
ReCAPTCHA inschakelen in MoodleKlik dan door naar de instellingenpagina van de authenticatiemethode E-mail zelfregistratie, [jouwmoodlesite]/admin/settings.php?section=manageauths.
Schakel het reCAPTCHA-element in en bewaar de wijzigingen.

Stap 3
Controleer het resultaat op je inschrijfpagina, [jouwmoodlesite]/login/signup.php?

ReCAPTCHA op inschrijfpagina Moodle

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees