Integratie van Open Badges in Moodle, Totara en Mahara

 • Moodle blog
 • >
 • Integratie van Open Badges in Moodle, Totara en Mahara

Open Badges is een initiatief van Mozilla om een open infrastructuur te creëren waar jij je badges kan verzamelen en ten toon kan stellen. Een badge is in dit geval een visuele representatie van een vaardigheid of prestatie. Net zoals bij een portfolio, ben jij de beheerder van je eigen badges en bepaal je wat getoond wordt en niet. Wie deze badges uitgeeft, bepaalt de inhoud en de waarde ervan. Dit zal nog wel  aparte discussies opleveren over de kwaliteit en acceptatie van open badges. Maar goed, er zijn ook discussies over de waarde van diploma’s van HBO’s…

Metadata
Open Badges heeft een transparante infrastructuur en bij elke badge moet ook metadata beschikbaar zijn zodat anderen beter de waarde kan bepalen van jouw vaardigheden en prestaties. Deze metadata bestaat uit:

 • Uitgever van de badge
 • Datum van uitgifte
 • Omschrijving van de prestatie/vaardigheid
 • Links naar bewijsstukken, testimonials, etc. (bv. portfolio)
 • Webservice voor verificatie van de uitgever van de badge

De rol van Moodle, Totara en Mahara
Hoe moeten we nu de integratie van Open Badge zien met Moodle, Totara en Mahara? Cursussen in Moodle en Totara kan je zien als uitgevers van badges. In elke cursus kan je éénn of meerdere badges toevoegen en instellen. Vorige week schreven we al over hoe dit eruit ziet in Moodle (wat je zelf ook kan uitproberen). Het open source e-portfolio Mahara is bedoeld om bewijsstukken van je competenties te verzamelen en te tonen aan je docenten, medestudenten of de hele wereld. Dus Moodle/Totara als uitgever, Mahara als etalage van je badges (zie ook de schematische weergave hieronder).

De ideeën waar je je badges kan tonen aan de wereld gaan overigens verder. Wat te denken dat jouw badges verschijnen op je profiel van LinkedIN, Google Plus of Facebook. Zie bijvoorbeeld hoe deze blog daarover denkt.

Wat moet opgeleverd worden in maart 2013? Uiteraard de integratie van Open Badges in Moodle, Totara en Mahara. Maar er wordt meer opgeleverd. De belangrijke resultaten op een rijtje:

 • Aanpassing in de certificate module: naast PDF kan je ook Open Badges (PNG’s) creëren
 • Verificatiemethode om uitgegeven badges te controleren met jouw Moodle site
 • Nieuw blok in Moodle om Open Badge te publiceren in jouw eigen profiel
 • Publicatie van badges vanuit Moodle direct naar Mahara
 • Nieuw blok in Mahara om de verzamelde badges te tonen inclusief metadata

Al met al is de integratie van Open Badge in Moodle, Totara en Mahara een mooie ontwikkeling die mede mogelijk is gemaakt vanwege een flinke subsidie van een ton aan de ontwikkelaar Catalyst IT.

Meer informatie kan je vinden in deze presentatie die vorig jaar juli is gehouden. Ook Marcel de Leeuwe (@marceldeleeuwe) heeft een blog gewijd aan dit onderwerp met als uitdagende titel ‘Verbrand de diploma’s!‘.

Schematische weergave Open Badges
Schematische weergave Open Badges

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees