Inhoud Moodle cursus beveiligen tegen kopiëren

Een vraag die regelmatig terugkomt, vooral bij trainingsbureaus die Moodle (willen) gebruiken, is of de content van de Moodle cursus te beveiligen is tegen kopiëren of downloaden. Het standaardantwoord is ‘Nee, dit is niet mogelijk‘. Meteen daarop meld ik dat dit niets te maken heeft met Moodle, maar met het internet in het algemeen. De rechtermuisknop of ‘Bestand, ‘Opslaan als’ blijven handige functies om een complete pagina’s op te slaan, dus ook Moodle pagina’s.

Is er dan helemaal niets aan te doen? Ja wel, we kunnen het kopieergedrag flink ontmoedigen door de content van de Moodle cursus op een andere manier vorm te geven. Een paar tips:

Voorkom PDF of Worddocumenten
Deze bestanden kunnen heel gemakkelijk worden gedownload en in z’n geheel worden doorgestuurd zonder verlies van opmaak.

Gebruik SCORM
De meeste auteursprogramma’s die SCORM kunnen publiceren hebben instellingen tegen het kopiëren van content. Daarnaast zal een deelnemer niet zo snel van elke pagina een screenshot gaan maken en deze plakken in een document. En het SCORM-pakket is een zipfile die je niet kan downloaden, alleen maar kan opstarten.

Gebruik LTI
Bij Learning Tools Interoperability (LTI) wordt een leermodule op afstand opgestart, waarbij je ook gelijk bent ingelogd. Deze leermodules zijn vaak ook prima afgeschermd.

Gebruik de lesmodule
Met de lesmodule kan je in Moodle verschillende leerpaden ontwikkelen. Als je alle leerpaden wilt kopiëren, ben je een aardige tijd bezig om ze allemaal te doorlopen

Gebruik voorwaardelijke activiteit
Een beetje hetzelfde als bij de lesmodule, alleen dan op het niveau van leeractiviteiten. Door het instellen van voorwaardelijke activiteiten kan je sommige onderdelen van de Moodle cursus pas tonen als er aan een bepaalde voorwaarde is voldoen. Een deelnemer zal dus niet snel alle onderdelen van jouw Moodle cursus doorlopen (en kunnen kopiëren).

Gebruik samenwerkende leeractiviteiten
Hoe meer er in groepjes geleerd wordt, des te kleiner de kopieerkans. Dit leerproces vindt namelijk tussen mensen plaats en dat is nog altijd lastig te kopiëren.

Heb je nog andere tips om het kopiëren/downloaden tegen te gaan, dan hoor ik het graag!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees