Nieuwe kijk op studiewijzers in Moodle

Bijna alle studiewijzers (of weekplanners) die ik zie in Moodle, zijn Word of PDF-bestanden. Na openen komt er meestal een keurige tabel waarin alle vakken met de leerstof en de opdrachten en het huiswerk zijn opgenomen. Wat een werk en wat een afstemming!! En wat te doen als er wijzigingen doorgevoerd moeten worden, bijvoorbeeld vanwege ziekte van een docent? Om moedeloos van te worden. Maar gelukkig zijn we niet Moodle-loos…

Hoe zou het ook kunnen? Ik denk dat de volgende opzet goed kan werken binnen Moodle. Het bestaat uit twee acties:

  1. zet ‘Mijn Moodle’ aan
  2. maak gebruik van de opdrachtenmodule.

Ad 1. Mijn Moodle
In Sitebeheer is in te stellen dat alle gebruikers na inloggen direct hun ‘Mijn Moodle‘-pagina zien (in Moodle 2.x heet dit Mijn startpagina). Op deze pagina staat een overzicht van alle cursussen waarin jij een rol hebt, inclusief de leeractiviteiten waarin een datum is vermeld.

Ad 2. Opdrachtenmodule
Veel huiswerk bestaat uit het lezen/bestuderen van teksten en het maken van opdrachten en oefeningen. Deze kan je via de opdrachtenmodule makkelijk invoeren. Zo kan je een leesopdracht of het maken van een oefening instellen via de offline opdracht. Hierbij moet je als docent wel een uiterste inleverdatum opgeven, want dan komt de opdracht ook op de Mijn Moodle pagina te staan.

Wat zijn de voordelen van deze manier van werken:

  • de leerling heeft op éénn pagina een compleet overzicht en kan direct doorklikken voor meer informatie
  • informatie over huiswerk en opdrachten is actueel, want aanpassingen in de studiewijzer zijn direct door te voeren door de docenten
  • Moodle wordt nog meer het ‘dashboard’ van het leerproces

Zijn er nadelen? Natuurlijk! Alle docenten moeten wel meedoen, want voor leerlingen is het onduidelijk als er bij de ene groep docenten de ‘papieren’ studiewijzer wordt gebruikt en bij een andere groep alles online staat op de Mijn Moodle pagina.

Heb je nog aanvulling, vragen of andere feedback, reageer dan hieronder.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees