Moodle Spiekschandaal in Amerika

In de staat New York hebben 97 studenten een berisping gekregen omdat ze de Moodle accounts van elkaar hebben gedeeld. Veel details zijn niet vrijgegeven van het spiekschandaal, maar het volgende voorbeeld zou gebeurd kunnen zijn:

Stel, ik ben goed in natuurkunde en minder in Duits. Een klasgenoot van mij heeft meer aanleg voor de Duitse taal en juist minder in de bètavakken. Wat nu als hij ook mijn opdracht voor Duits maakt en inlevert in Moodle en ik de opdracht voor natuurkunde maak en onder twee verschillende accounts inlever in Moodle. Geen docent die dit merkt, want in Moodle staat netjes wie de opdracht heeft ingeleverd. Het enige wat mijn klasgenoot en ik moeten doen, is onze gebruikersnamen en wachtwoorden aan elkaar geven.

Is dit tegen te houden? Nee, maar je hebt wel een aantal wapens in deze strijd:

  • Je eigen verstand: als ik in de klas moeite heb met Duits en online opeens mooie cijfers haal, gaat er dan geen lampje branden?
  • Regelmatig het wachtwoord (laten) veranderen.
  • Stel een gebruikersovereenkomst op in Moodle waarin onder andere staat dat je je account nooit mag delen met anderen. Deze overeenkomst moet iedere Moodle gebruikers accorderen, anders mag hij of zij niet gebruik maken van Moodle. Lees (wat) meer informatie over Site Policy in Moodle.

Voor leerlingen die dit lezen en denken “Hé, gaat dit zo makkelijk?“, bedenk dat bij elke handeling in Moodle ook je IP-adres wordt vastgelegd.

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 459 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 459 andere abonnees