Ook SOM komt met eigen ELO

Het Leerlinginformatiesysteem SOM (voorheen @VO3 & Vocus) is ook bezig te zijn met de ontwikkeling van een eigen ELO. Zij noemen het de ‘Persoonlijke leeromgeving SOM’. Dit lijkt een logisch antwoord op de Magister ELO, maar persoonlijk heb ik mijn twijfels.

Schoenmaker blijf bij je leest‘ is een bekend gezegde en geldt zeker voor partijen zoals Magister en SOM. Dat ze goede informatiesystemen kunnen ontwikkelen, betekent nog niet dat zij ook leersystemen kunnen bouwen. Leren is toch echt iets anders dan informatie tot je nemen. Een ander groot gevaar is de continuïteit van de doorontwikkeling. Men gaat steeds meer eisen van een ELO en kan een partij waar de ELO niet de core-business is, dit volhouden? En is de ELO ontwikkeld vanuit een onderwijskundige visie op leren?

Over de persoonlijke leeromgeving wordt het volgende geschreven:

De persoonlijke leeromgeving wordt geheel opgebouwd rond het begrip ‘studiewijzer’. De studiewijzer kan diverse vormen van lesinhoud bevatten. Het is ook mogelijk om koppelingen te leggen naar directe toegang leermiddelen, SCORM, documentoplossingen, Wintoets/Quayn, plagiaatcontrole, etc…

Zucht… hoe persoonlijk is persoonlijk als de docent bepaald wat je gaat leren… Een portfolio kan worden gezien als persoonlijke leeromgeving, maar geen ELO!

Als ik kijk naar Moodle, hebben zij gekozen voor de strategie om zich alleen maar bezig te houden met het leermanagementsysteem en zaken zoals portfolio en webinars over te laten aan andere partijen die daar weer beter in zijn. Wel wordt gezorgd door goede integraties. En Moodle is ontwikkeld vanuit een visie op leren, ook een duidelijke keuze die het succes mede bepaald van Moodle.

Een koppeling tussen Moodle en SOM/Magister is ondertussen geen ‘RocketScience’ meer. Avetica brengt binnenkort een nieuwe dienst op de markt die een leerlinginformatiesystemen eenvoudig koppelt aan Moodle. Kiezen dus voor de kracht van beide werelden.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 451 andere abonnees

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 451 andere abonnees