Mahara 1.4 Cookbook, het lezen waard!

Ik was al fan van Mahara, maar door het lezen van het Mahara 1.4 Cookbook van Ellen Marie Murphy (@ellen_marie), ben ik nog enthousiaster geworden. Wat is er veel mogelijk met deze nieuwe versie van het open source portfolio programma!

Het ruim 300 pagina’s tellende boek bevat 50 ‘recepten’ om Mahara te gebruiken in het onderwijs, in het bedrijfsleven en voor persoonlijke doeleinden. De recepten zijn duidelijk opgebouwd met de bedoeling en hoe daar te komen via heldere stapjes. Ook staan er regelmatig verwijzingen naar meerdere bronnen en tips.

Hier en daar worden ook andere (open source) programma’s kort behandeld. Bijvoorbeeld het gebruik van audio met Audacity of een foto bewerken met GIMP. Ook het werken met groepen en het delen van je portfolio met anderen komt regelmatig aan de orde. Of het je portfolio in combinatie met Twitter en Facebook.

Omdat de opbouw telkens vanuit de recepten is, wordt het boek heel leesbaar en concreet. Daarmee is het veel meer dan een knoppencursus Mahara waarbij alle functionaliteit wordt uitgelegd. Je weet wat je gaat maken en het boek leert je koken.

Als ik zie wat er allemaal kan, vind ik het weleens jammer dat ik het onderwijs uit ben…

Het Engelstalige Mahara 1.4 Cookbook is te bestellen bij Packt Publishing.

Onderwijsportfolio met meerdere tabbladen