Safe Exam Browser in Moodle

Een vraag die regelmatig gesteld wordt, is of andere internetsites geraadpleegd kunnen worden als er een Moodle test wordt afgenomen. En ja, dit kan. Natuurlijk kan je het advies geven om bijvoorbeeld de tijdslimiet in te stellen zodat de cursist geen tijd heeft om naar antwoorden te zoeken, maar veel bevrediging geeft dit advies meestal niet.

Het open source programma Safe Exam Browser (SEB) moet hierop het antwoord zijn. SEB omschrijft zichzelf als volgt:

Safe Exam Browser is a webbrowser-environment to carry out online exams safely. The software changes any computer into a secure workstation. It regulates the access to any utilities like system functions, other websites and applications and prevents unauthorised resources being used during an exam.

Op de computer van elke cursist moet een programma geïnstalleerd worden wat voor zowel Windows als Mac te downloaden is. Het programma doet twee dingen, namelijk:

  1. het blokkeert alle functies van de computer
  2. het communiceert met de testmodule van het LMS

Ad 1. Blokkering
Wat mag een cursist bevoordeeld niet meer tijdens de SEB-test:

  • naar andere programma schakelen
  • het venster sluiten
  • sneltoetsen gebruiken zoals Alt+F4, Ctrl+Alt+Del, Ctrl-P, OS X Dock, Force Quit, etc.
  • kopieren en plakken
  • naar andere websites surfen

Ad 2. Communicatie met LMS
Er zit een aparte browser die rechtstreeks de test vanuit het LMS toont. Tot nu toe worden alleen Ilias en Moodle ondersteunt en als je een recente versie hebt van deze open source LMS-en hoef je niet extra te installeren. Vergeet echter niet SEB in te schakelen in Moodle via Sitebeheer | Diversen | Experimenteel.

Veilig online examens afnemen komt met SEB een stuk dichterbij. Technisch zijn er geen problemen meer, maar of de drempels tussen de oren al verdwenen zijn….?

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 487 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 487 andere abonnees