Broodje aap verhaal over gehackte Moodle sites

Wij zijn gisteren gebeld door een journalist van de Gelderlander. Hij had gehoord van pubers dat er veel Moodle sites gehacked waren door Roemenen die via de sites niet geoorloofd materiaal (vijf letters, begint met een p) zouden verspreiden. De journalist wilde het verhaal verifiëren en vroeg mij wat ik ervan wist en of er in Moodle ook bugs zitten. Mijn antwoord kwam ongeveer hier op neer:

  • omdat de Moodle sites allemaal op verschillende servers staan, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze allemaal tegelijkertijd gehackt worden
  • ja, in Moodle zitten ook bugs, maar zelfs het ‘Moodle gat’ van november 2009 bleek flink opgeblazen te zijn
  • zoek met Google op Moodle en hack en selecteer dan de optie ‘meest recent’, ‘staat daar iets bij’? Google zoekt namelijk ook in de database van Twitter en dan ben je snel op de hoogte van nieuws…

De journalist was blijkbaar slecht op de hoogte dat je bij een open source programma meerdere leveranciers kan hebben. Toen hij in de gaten kreeg dat de pubers blijkbaar het verhaal verzonnen hadden, werd het gesprek snel afgerond door hem. Geen sensationeel artikel dus in de Gelderlander.

Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 447 andere abonnees