Directetoegang.nl en Moodle

Directetoegang.nl houdt het voorgezet onderwijs de laatste weken flink bezig. Welke keuze moeten ze maken voor 16 mei: via de eigen ELO het digitaal lesmateriaal benaderen van de educatieve uitgeverijen of buiten de ELO om waar met aparte activeringscodes de gebruikers met éénn gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgt tot de content van de deelnemende uitgevers Noordhoff Uitgevers, EPN, Malmberg en ThiemeMeulenhof.

De voorkeur is natuurlijk via de eigen ELO, want dan heeft een leerling in ieder geval éénn belangrijk account minder om te gebruiken (en kwijt te raken…). Maar hoe verloopt zo’n koppeling dan? Wat is de technische impact en wat moeten de docenten straks allemaal doen en niet doen.

De oplossing hiervoor bleek al voorhanden te zijn, maar dit vermeldt Directetoegang.nl niet. Dankzij een proactieve biologiedocent (waarvoor dank!) kunnen we het nu voor alle scholen die Moodle gebruiken bevestigen: gebruik de huidige Kennisnet Federatie Plugin (ook wel Entree genoemd)! Deze wordt door scholen al gebruikt om toegang te krijgen tot Teleblik of Wikiwijs.

Het werkt als volgt: na installatie en configuratie in Moodle (zie installatiehandleiding) wordt na het inloggen van een gebruiker in Moodle op de achtergrond ook gelijk ingelogd op Directetoegang.nl. Met andere woorden: Moodle wordt geauthenticeerd bij Directetoegang.nl via deze plugin en hier merkt u als gebruiker helemaal niets van. Een link naar de educatieve content vereist dus niet nogmaals inloggen. Het installeren van de plugin kan alleen gebeuren door de Moodle beheerder.

Het enige wat dan nog overblijft is dat in de Moodle alle linkjes naar de content nog gemaakt moeten worden en afhankelijk van het aantal linkjes kan dit best nog een aardig klusje zijn. Hoe dit overigens in de praktijk eruit ziet, ben ik nog wel benieuwd naar. Als u meer weet hierover, laat het me weten, dan schrijf ik hierover op Moodlefacts.nl of HandleidingMoodle.nl.

Download de plugin Kennisnet Federatie Plugin voor:

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees