Reflecteren met Moodle en paarden

 • Actueel
 • >
 • Reflecteren met Moodle en paarden

Gisteren had ik op een manege in Heteren een leuke workshop met een groep trainers. Centraal thema was reflecteren. We weten allemaal dat reflecteren goed is voor het leerproces, maar weinigen kunnen het goed en ook trainers/docenten gebruiken reflecteren goed in hun trainingen/onderwijs. Vaak komt het niet verder dan evalueren. In de discussie kwamen we erop uit dat reflecteren vooral over jezelf gaat en wat een stukje theorie, inzicht of vaardigheden werkelijk met je doet. Omdat je ook kan reflecteren in Moodle had in een dia het volgende overzicht geplaatst van verschillende manieren waarop je reflecteren kan vormgeven:

 • Forum
  • toegankelijk voor elkaar
  • interactie mogelijk tussen deelnemers/docent – deelnemers/deelnemers
 • Feedbackformulier
  • eenmalig richting docent
  • geen interactie mogelijkheden
 • Logboek
  • frequente bijdrage schrijven over je leerproces
  • feedback van docent
 • Weblog
  • frequente bijdrage schrijven over je leerproces
  • feedback van deelnemers/docenten

In de didactisch ontwerpen van nieuwe trainingen zullen we de komende maanden deze vormen weer gaan tegenkomen.

’s Middags gingen we een paard om de slag om het principe van reflecteren te zien. Paarden reageren heel basaal en zijn eigenlijk een spiegel van jouw eigen gedrag. Om de beurt mochten we contact proberen te maken met het paard. Tijdens onze pogingen werd steeds uitgelegd hoe het paard reageerde op onze pogingen en hoe we dat konden zien. Zelf heb ik het ook uitgeprobeerd en (gelukkig) reageerde het paard goed op mijn poging om contact te maken. Toen ik een wegliep kwam het paard langzaam achter mij aan. Dat is een goed teken dacht ik. Maar het moment daarna, deed ik even niets en het paard ook niet. Initiatief blijven nemen was dus belangrijk in het contact met het paard.

Terugkijkend zie ik dat het werken met paarden een simpel, maar erg krachtig hulpmiddel is om te reflecteren. Helaas moest ik eerder weg naar een volgend leuk project over e-learning in de zorg. Ik had graag meer willen zien.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 487 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 487 andere abonnees