Rekentoets rekenvaardigheid verpleegkundigen

  • Actueel
  • >
  • Rekentoets rekenvaardigheid verpleegkundigen

De TCG heeft een rekentoets rekenvaardigheid verpleegkundigen online gezet naar aanleiding van een onderzoek naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen. 43% scoorde een 5 of lager, valt te lezen op de site van www.onzezorg.net. Op zich geen opmerkelijke uitkomt. De meeste verpleegkundigen zijn vrouwen en deze groep is overal het algemeen beter in de talen dan in de beta-vakken. Zelf heb ik de toets ook gedaan en ik had de helft fout. Tijdens het maken van de toets vielen me wel een paar zaken op.

Ik wist niks van de volgende regels:

  • 1% oplossing = 1 gram per 100 ml.
  • 20 druppels = 1 ml.  (bij een waterige oplossing)
    Ik ga ervanuit dat verpleegkundigen hiervan wel op de hoogte zijn.

Aan het einde van toets kreeg ik alleen de uitslag, maar niet wat ik fout had gedaan. Jammer, zelfs bij een testje die als een marketingtooltje op de site staat, wil ik graag weten wat ik fout heb gedaan. Van fouten leren we namelijk het meeste. Altijd goede feedback geven is een basisregel in het onderwijs.

Naast de rekentoets kan je ook een korte demo zien hoe verhoudingen worden uitgelegd. Gezien de doelgroep zou ik een iets andere didactische aanpak kiezen. Eerst een voorbeeld uit de praktijk en daarna de berekening. Dan beklijft de uitleg van de berekening beter. En ik zou auditief en visueel combineren, zeker omdat we deze manier van les krijgen gewend zijn en het leereffect groter is.

Al met al denk ik dat het goed is dat er meer aandacht komt voor de rekenvaardigheden van verpleegkundigen, want 0,01 ml of 0,001 ml scheelt erg veel als het om een medicijn gaat. Daarom lijkt het me beter dat zulke e-learningmodulen gratis worden aangeboden, bijvoorbeeld op Permanente-educatie.nl.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 490 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 490 andere abonnees