Medisch Onderwijs Symposium

Vandaag zijn we op het Symposium van MedischOnderwijs.nl geweest. MedischOnderwijs.nl is een portaal waar zo rond de 1000 e-learningmodulen staan, waar grofweg de helft toegankelijk is voor iedereen. Een gedeelte is dus ook betaald en dat blijft ook in de zorg een drempel, zo bleek uit reacties uit de zaal. Het leuke was dat er heel veel korte presentaties waren van vooral professoren. In de foyer stonden uiteraard wel wat commerciele aanbieders.

medischonderwijsWat me ook nog opviel, is dat er geen hele flashy e-learningmodulen gepresenteerd werden. Veel modulen zijn door de UMC’s zelf gemaakt. Maar het enthousiasme waarmee de modulen werden gepresenteerd was leuk om te zien.

Ik zie veel overeenkomsten met het onderwijs. Niet veel geld, goede bedoelde medewerkers die goede modulen bouwen met beperkte software, veel gedrevenheid om de computer in te zetten in het onderwijs en graag ergens anders content vandaan halen. Maar ook content die door anderen is gemaakt, niet gebruiken omdat het net niet helemaal is…

In de wandelgangen hoorde we ook dat niet alle modulen werken in ziekenhuizen, vanwege de hoge beveiligingsinstellingen. Ook de term COO (Computer Ondersteunend Onderwijs) werd veelvuldig gebruikt. Tijd geleden dat ik die term gehoord heb. Was dat niet voor het eerst in het PRINT-project begin jaren ’90?